TOPPMØTE OM FINANSKRISEN: Frankrike lover «kjøtt og muskler» mot finanskrisen

Frankrikes finansminister lover at EU-lederne ikke skal skuffe og komme frem til en konkret tiltakspakke mot finanskrisen på søndagens toppmøte i Paris.

Publisert:

Frankrikes finansminister Christine Lagarde lover at EU-lederne vil bruke "kjøtt og muskler" i sitt forsøk på å redde banksektoren når de møtes til toppmøte klokken 17.00 søndag ettermiddag.

Der vil toppledere fra EU, inkludert Storbritannias statsminister Gordon Brow og sentralbanksjef Jean-Claude Trichet, møtes for å bekjempe krisen som har ført til fullstendig tørke i pengemarkedene i Europa.

- Økonomisk katastrofe

Den økende risikoen for en økonomisk katastrofe tvinger nå regjeringene til å sette opp mer koordinerte og mer omfattende tiltak, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Lagarde var skuffet over tiltakene som G7-landene kom frem til under sitt møte i Washington fredag og lover at EU skal gjøre det bedre under sitt møte søndag kveld.

Les også: Norges Bank: Imponert over G7-toppene

- Vi skal ikke snakke om det, men plassere kjøtt og muskler på det finansielle skjellet, sa Lagarde til journalister i Washington lørdag.

- Jeg kan forsikre at dere ikke vil bli skuffet og at tiltakene vil være ganske spesifikke, la hun til.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands kansler Angela Merkel møttes i Frankrike lørdag og sa de har forberedt en bestemt antall forslag til beslutninger for å reetablere normal kredittflyt i pengemarkedene som EU-toppmøtet kan ta stilling til.

Bankras

Europeiske børsindekser sank 22 prosent forrige uke, og kostnadene for å beskytte bedrifters gjeld satte nye høyder rundt om i verden.

Anglo-Irish Bank Corp Plc, Irlands tredje største utlåner, og ING Groep NV, Nederlands største finanshus, stupte forrige uke mer enn 42 prosent.

- Tidligere tiltak fra euro-områdets regjeringer har vært sprikende og utilstrekkelige, sier Juergen Michels, økonom fra Citigroup Inc. London, til Bloomberg.

Britiske myndigheter tok ledelsen i planleggingen for å kjøpe eiendeler i banker med tap på grunn av eiendeler knyttet til boliglån. Brown satte opp et 50 milliarder pund (85 milliarder dollar) – program for å investere i minst åtte britiske långivere.

Britisk krisepakke

Browns regjering har også foreslått å garantere lån mellom bankene. Storbritannias plan er å rekapitalisere de største bankene, inkludert Barclays Plc, og gi en garanti på 250 milliarder pund i fem år.

ounds med femårig garanti.

Et tysk program vil gi opp til 100 milliarder euro til å rekapitalisere private banker, statlige banker og forsikringsselskaper.

Tysklands kansler, Angela Merkel, sier til Bloomberg at planen vil gi bankene tilstrekkelig kapital slik at de er i stand til å operere på egen hånd – og hun utelukker ikke at det kan bli sentral støtte.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om