– Hellas står og faller på Tyskland

Forhandlingene mellom Hellas og eurosonens finansministre bråstoppet lørdag kveld. Nå mener økonomene at Tyskland må si ja for at det skal bli en avtale.

ROLLEBYTTE: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel (t.v.), tar nå over forhandlingene om en Hellas-avtale med finansminister Wolfgang Schäuble.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Christian Høie Lie
Publisert:

Nok en gang ble det brudd i forhandlingene mellom eurosonens finansministre lørdag. På forhånd hadde mange håpet at møtet ville være det som skulle til for å endelig komme frem til en ny låneavtale for Hellas.

Dermed er det duket for nye forhandlinger mellom finansministrene klokken 11 norsk tid, mens regjeringssjefene i eurosonen møtes på ettermiddagen.

Les også

Tysk avis: Schäuble-forslag om «midlertidig grexit»

I utgangspunktet skulle alle regjeringssjefene i EU møtes klokken 18, men søndag morgen melder EU-president Donald Tusk at dette møtet er avlyst. Regjeringssjefene i 19 eurolandene skal fortsatt møtes, skriver han på Twitter.

Det er altså kun 9 av de totalt 28 statslederne i EU som ikke skal møtes søndag.

– Jeg hadde ikke sett for meg at det var så stor uenighet mellom finansministrene basert på de signalene vi fikk på forhånd, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

Før ministrene gikk i møte lørdag meldte nemlig Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU-kommisjonen at de var positive til forslagene Hellas leverte fra seg torsdag.

– Til slutt har jeg fortsatt tro på at de vil komme frem til en enighet, og en ny avtale. Långiverne står mellom å tape alle pengene de har lånt Hellas, eller å tape deler av dem. Jeg tror derfor det er verre også for de andre landene om det ikke blir noen avtale, sier Andreassen.

AVLYSTE ET MØTE: I stedet for 28 statsledere møtes nå kun de 19 som leder eurolandene til møte i dag, twittret EU-president Donald Tusk.

Finland overrasket

Etter om lag fire timer i forhandlinger ble det klart at Finlands finansminister Alexander Stubb hadde fått klart mandat fra regjeringen sin på å si nei til en ny låneavtale for Hellas.

– Dette var overraskende. Vi har lenge visst at finnene er skeptiske til en ny avtale med Hellas, og jeg tror at dersom Tyskland sier ja til en avtale vil det bli vanskelig for Finland å si nei, sier Andreassen.

Heller ikke sjeføkonom Stein Bruun i SEB tror Finland er det største problemet i forhandlingene.

– Det har man visst lenge, men det er uklart hva som ligger i det fra Finland. Uansett, den finske finansministeren deltok i natt og det betyr at det ikke er et bastant nei til avtale. Det er nok ikke her problemet ligger. Vi har sett en tilsvarende situasjon med Finland tidligere, sier han.

Det er nemlig slik at Hellas ikke er avhengig av et ja fra Finland for å sikre seg en ny avtale. Reglene for lån fra eurosonens krisefond ESFS sier at dersom det er krise vil det holde at 85 prosent stemmer for ja til en ny avtale.

Det er også slik at i eurogrouppen er de ulike finansministrenes stemmer vektet etter hvor stor befolkningen i landet er. Dermed teller stemmen til Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble nesten ti prosent mer enn stemmen til finske Stubb, skriver The Guardian. 

FORELØPIG INGEN AVTALE: Den greske finansministeren, Euclide Tsakalotos, forlot sent natt til søndag forhandlingene i Brussel mellom finansministrene i eurogruppen.

Tyskland må med

– På grunn av denne vektingen av stemmer er Hellas helt avhengige av å få Tyskland med på laget. Disse forhandlingene står og faller på Tyskland, sier Andreassen til E24.

Han tror ikke de mindre landene som Finland, Slovakia og de baltiske statene vil klare å si nei til en avtale dersom Tyskland og deres forbundskansler Angela Merkel slår i bordet for ja søndag.

På vei inn til møtet lørdag var den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble svært negativ til at det ville bli noen enighet og pekte på at han ikke stoler på grekerne.

– Vi kan ikke stole på løfter fra Hellas, sa han til journalistene på vei inn.

Flere tyske medier har den siste tiden meldt at de tyske folkevalgt er delt på spørsmålet om Hellas. Mange har også skrevet at Merkel ønsker en avtale, mens Schäuble virker å være veldig lei av hele Hellas-debatten.

– Tror du det vil gjøre noen forskjell for forhandlingene at det er Merkel som nå setter seg ved forhandlingsbordet?

– Ja, kanskje det kan ha noe å si, men jeg tror finansministrene hadde regjeringssjefene sine på øret gjennom hele møtet i går, så jeg ser egentlig for meg at Schäubles innstilling er den tyske regjeringens beslutning, sier Andreassen.

Sjeføkonom Stein Bruun tror ikke dette vil være avgjørende for om Hellas får en avtale eller ikke.

– Det tror jeg ikke betyr ikke noe særlig. Formelt sett betyr det at forhandlingene nå løftes opp på et høyere nivå. Det kan bety at situasjonen nå er så alvorlig at regjeringsledelsen må ta avgjørelsen, men det blir bare spekulasjon.

Likevel trekker Bruun frem at Merkel i tidligere Hellas forhandlinger har vært viktig for å få til avtaler.

– Merkel har tidligere vist seg å være villig til å strekke seg langt i forhandlingene med Hellas, da tenker jeg eksempelvis på 2010, 2011 og 2012.

Les også

Nytt låneforslag vil gjøre Hellas-ferien dyrere

FORTSATT TRO PÅ AVTALE: Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.

Har allierte

Mens Tyskland og flere av de andre mindre landene har vært svært negative til Hellas i forhandlingene og krevd at grekerne skal sette opp en detaljert oversikt over når alle reformene skal innføres, har ikke grekerne stått helt alene i forhandlingene.

Frankrikes president François Hollande og den franske finansministeren Michel Sapin skal ha hjulpet den greske regjeringen med utformingen av det siste forslaget.

Da Sapin ankom lørdagens møte var han klar på at eurogruppen nå måtte vise tillit til Hellas.

– Forslaget fra Tsipras (jour.anm. Hellas' statsminister) var modige. Nå må vi vise at vi kan støtte grekerne, sa han.

Les også

En «dummies» guide til Grexit

Frankrike han være en mektig alliert da de som eneste andre land i eurogruppen foruten Tyskland har en stemme som vekter over 20 prosent.

Også Italia har en tungt vektet stemme, og sammen kan disse to overkjøre flere av de mindre landene i eurosonen.

Italia har også stått på Hellas' side i forhandlingene, og lørdag krevde Italias statsminister Matteo Renzi at det var på tide at tyskerne stilte seg bak en avtale en gang for alle, skriver The Guardian.

Usikkert for dagen

Dermed vil ikke grekerne trenge støtte fra alle de små landene for å sikre seg de nødvendige 85 prosentene av stemmene i eurogruppen, og dermed få på plass en kriseavtale på 53 milliarder euro.

Les også

Grekerne arbeider 671 timer mer i året enn tyskerne

Men de er avhengige av at Merkel og Tyskland også ønsker en avtale, og godtar kravene. Dersom finansministrene ikke klarer å bli enige vil stemmen gå til Det europeiske råd, som er alle statsoverhodene i EU. Her vil ikke en vektet stemme ha like mye å si under avstemningen og skepsisen til de mindre landene kan få mer å si, men det er foreløpig usikkert hvordan dagen vil utspille seg.

– Tillit er veldig kostbart. Og mistillit enda dyrere. Det aller største problemet er mistilliten mellom forhandlingspartene. Det er de andres oppfatning av at man ikke kan stole på grekerne som er det avgjørende, sier Bruun om søndagens forhandlinger.

Andreassen er enig med Bruun, men peker på at et lyspunkt er at det fortsatt foregår forhandlinger. Denne gangen brøt de i hvert fall ikke samme sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Dette krever kreditorene av Hellas

  2. Merkel: – Vi inngår ikke Hellas-avtale om det koster for mye

  3. Gresk maraton får ekstra runde

  4. Slik blir Hellas' skjebnehelg

  5. – Umulig med en Hellas-avtale i dag