Finland sa ja til Portugal

Til tross for mobilisering, sa finnene ja til kriselån på en milliard euro til Portugal.

FINLAND FALLER TILBAKE: Tall fra offisielle Finland viser at landet er på veit tilbake i en nedgangstid.
Publisert: Publisert:

Riksdagen i Finland har godkjent lånepakken til Portugal. Finland vil dermed garantere for lån til Portugal for drøyt 1 milliard euro.

Vedtaket i Riksdagen ble gjort onsdag med 137 mot 49 stemmer, og det var partiene Sannfinländerna og Vänsterförbundet som stemte mot pakken.

EUs finansministre vedtok tidligere i mai å gi Portugal et kriselån på 78 milliarder euro, tilsvarende 612 milliarder kroner. Lånet gis for en periode på tre år. EU vil stille opp med to tredeler av beløpet, mens Det internasjonale pengefondet (IMF) skal betale ut resten.

LES OGSÅ: EU-landene sa ja til kriselån for Portugal

Portugal er det tredje eurolandet som får kriselån fra EU og IMF. Hellas var først ute i mai i fjor. Deretter fulgte Irland som nummer to i høst.

Det var en stund frykt for at lånet til Portugal ikke skulle bli godkjent i Finland, hvor spørsmålet ble et viktig spørsmål i valgkampen i vår. Finland er det eneste landet i EU hvor et vedtak i nasjonalforsamlingen har vært nødvendig.

Sannfinländerna gjorde det sterkt i vårens valg, men partiets sterke EU-motstand gjorde at det ikke ble tatt inn i landets nye regjering.

Vänsterförbundet skal derimot delta i koalisjonen, noe Sannfinländerna kritiserer partiet for, ettersom det stemte mot lånepakken.

Hele seks av de åtte partiene i Riksdagen skal delta i den nye regjeringskoalisjonen.

Les også

Klart for «reprofilering» av gresk gjeld

EU-landene sa ja til kriselån for Portugal

EU diskuterer nye Hellas-krav

Les flere nyheter på E24

Publisert: