Occupy-demonstrasjoner i Frankfurt og Madrid

Politiet brukte pepperspray og tåregass for å spre tusener av demonstranter som samlet seg lørdag i Frankfurt i protest mot EUs tøffe innstramminger. Også i Madrid var det protester.

RØYKBOMBER MOT POLITIET: Flere demonstranter ble arrestert da Blockupy-bevegelsen protesterte i Frankfurt.
Publisert: Publisert:

Rundt 7.000 demonstranter tok del i Blockupy-bevegelsens marsj mot Den europeiske sentralbanken (ESB) som har sitt hovedkvarter i Frankfurt, Tysklands finanssentrum.

Flere mindre grupper maskerte demonstranter brøt ut av marsjen og kastet steiner og røykbomber på politiet, som svarte med tåregass og pepperspray.

Det var andre dag på rad med demonstrasjoner mot den såkalte troikaen EU, IMF og ESB som står bak de omstridte tiltakene mot gjeldskrisen i Sør-Europa.

LES OGSÅ: Tusener demonstrerte i Frankfurt mot sparetiltak

Lammet trafikken

Fredag greide demonstrantene å lamme trafikken og tilgangen til byggene til ESB og Deutsche Bank i sentrum av Frankfurt.

Demonstrantene mener innstrammingene rammer de fattigste siden regjeringer i Sør-Europa er blitt tvunget til å kutte jobber og øke skattene.

Demonstrasjonene i Frankfurt var ledd i en felles demonstrasjonsdag i Europa, men det var bare i Madrid at protestene samlet mange mennesker. Også i Lisboa og Aten var det mindre demonstrasjoner.

STORE PROTESTER: Tusener av europeere viste lørdag sin misnøye med harde innstrammingstiltak i en rekke europeiske land under en demonstrasjon i Frankfurt i Tyskland.Foto:NTB Scanpix Fredelig i Spania

Men mens tusener av sinte spanjoler demonstrerte mot nedskjæringer i Madrid, varslet statsminister Mariano Rajoy positive tall senere denne uka.

Demonstrantene toget fredelig langs en av Madrids hovedavenyer for å protestere mot troikaen og dens krav til kriserammede land om nedskjæringer.

Demonstrantene legger skylden på troikaen for den høye arbeidsløsheten, reformer i arbeidslivet, nedskjæringer og privatisering av offentlige tjenester.

– Vi kjemper her mot troikaen fordi vi mener de kun styrer til beste for kapitalistene, imot folkeflertallets vilje, sa en av demonstrantene, den 75 år gamle pensjonerte bankfunksjonæren Rafael Herguezabal.

Uttrykker håp

Samtidig uttrykte statsminister Rajoy et lite håp for framtiden. På en konferanse i Madrid ba han tilhengerne legge merke til tallene for arbeidsløshet og trygd som blir offentliggjort senere denne uka.

– Dersom trenden vi ser blir bekreftet, er det et klart oppmuntrende tegn, sa han.

Den stadig stigende arbeidsløsheten er den største utfordringen for regjeringene særlig i Sør-Europa.

I Spania har arbeidsløsheten steget sju kvartaler på rad og er nå på 27,2 prosent av arbeidsstokken, det vil si at 6 millioner mennesker er uten jobb. Av dem under 25 år er godt over halvparten uten arbeid.

En tredel av de arbeidsløse har vært uten arbeid i over to år, og i 2 millioner husstander er det ingen som har fast arbeid.

Rajoy sier at det verste er over og at økningen i arbeidsløsheten har bremset opp. Han sa at regjeringen nå håper å kunne begynne å senke skatten i nær framtid.

Publisert: