TYSKLANDS ANGELA MERKEL: Til angrep på USA og Storbritannia
Tyskland forbundskansler Angela Merkel gikk kraftig ut mot sentralbankene i Storbritannia, USA og den europeiske sentralbanken i en tale tirsdag.
Det oppsiktsvekkende harde utfallet kom under en konferanse i Berlin, og Merkel gikk også til angrep på den europeiske sentralbanken ECB i tillegg til den britiske og den amerikanske, skriver Financial Times (FT).
- Det andre sentralbanker holder på med må stoppe umiddelbart. Jeg er svært skeptisk til hvor langt den amerikanske sentralbanken har gått i sine tiltak, og måten Bank of England har staket ut sin egen vei i Europa.
- Selv ECB har bukket under for internasjonalt press. Vi må nå tilbake til uavhengig og fornuftig monetær politikk, eller vil vi fortsatt stå på stedet hvil om ti år, sa hun i talen sin.
Småknuffing
Dette er andre gang på under en uke at Merkel går i tottene på sine amerikanske kolleger.
Under forhandlingene om bilprodusenten Opel og dens kriserammede amerikanske eier General Motors var det harde tak mellom den tyske og den amerikanske forhandlingsdelegasjonen.
Oppsiktsvekkende
Den krasse uttalelsen har vakt oppsikt siden Merkel gjennom den har valgt å ignorere en av de viktigste uskrevne reglene i tysk politikk – ikke å kommentere ECBs avgjørelser ut i fra ideen om dens uavhengighet.
Dette er trolig et signal om at den tyske regjeringen i Berlin er svært bekymret for sentralbankenes evne til å hente inn igjen de enorme summene som i denne krisen har vært lempet ut i markedene i et forsøk på å få hjulene i gang igjen.
I tillegg er bekymringen trolig stor for effekten dette kan få på inflasjonen, skriver FT.
Historisk begrunnet
I følge professor Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI er det en klassisk tyske redsel å være bekymret for inflasjon.
- Hele landets etterkrigshistorie er preget av det, de mistet jo middelklassen sin som en følge av hyperinflasjonen på 1920-tallet. De har derfor hele tiden snakket om at de er bekymret for inflasjon og vil gjerne at også den europeiske sentralbanken skal være det, sier han til E24.
Han mener det ikke er noe nytt at tyskerne er skeptiske til lave renter og at for mye penger pøses ut i økionomiene, men at krangelen om en løsere eller strammere pengepolitikk i EU tradisjonelt har stått mellom Tyskland og Frankrike.
Les også: