Advarer mot for store banker

Sjefen for Bank of England mener bedre kontroll over bankene kan hindre nye kriser.

ADVARER MOT STORE BANKER: Sjef i Bank of England, Mervyn King, advarer mot å la britiske banker vokse seg for store på ny.

CHRIS RATCLIFFE
  • Ingrid H. Indseth
Publisert:

- Hvis banker blir regnet som for store til å kunne feile, er de kanskje bare for store, sier sjef i Bank of England, Mervyn King.

Det sa han da han onsdag kveld hold han sin årlige tale til Mansion House om tilstanden i Stor-Britannias økonomi, ifølge Reuters.

Bør ikke satse for bredt

Han gikk blant annet langt i å advare mot å la bankene få den samme muligheten til å vokse seg store som før finanskrisen traff øyriket.

- Det er ikke fornuftig å tillate store banker å kombinere vanlig bankvirksomhet for rike kunder med risikofylte investeringer og strategier for å finansiere det, for så å stille opp med underforståtte løfte om statlige garantier dersom det slår feil, sier King.

Ingenting varer evig

Han advarer bankene mot å tro at støttepakkene fra myndighetene vil vare evig.

- Akkurat som ingen bør planlegge at dagens nivå av økonomiske stimuleringstiltak vil vedvare for evig, bør ingen bank forvente at den ekstraordinære strømmen av støtte som er nå vil vare evig. Med tid og stunde trenger de en strategi når den midlertidige støtten forsvinner, sier King.

Tegn på bedring

Samtidig understreket han at det er for tidlig å slutte med tiltak.

- Det er noen tegn på at den britiske økonomien er i ferd med å stabilisere seg, men det er for tidlig å fjerne den store graden av stimulering av økonomien, sier King.

Han etterlyser nå reformer for å hindre kriser i fremtiden.

- Vi trenger instrumenter for å hindre at finanssystemets størrelse, innflytelse, sårbarhet og risiko blir for stor, sier han.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:

Flere artikler

  1. Storbritannia skal begrense omfanget av krisen

  2. - Vi må handle raskt for å unngå ny krise

  3. - Store banker må deles opp

  4. Annonsørinnhold

  5. Britenes sentralbanksjef:- Storbritannia vil overleveen euro-kollaps

  6. Grande: – Fossilalderen er forbi