Venezuelas rivaliserende statsledere i strid om gullreserver

En domstol i Storbritannia må bestemme hvem den anerkjenner som president i Venezuela – og dermed hvem som har rett til å hente ut 9,6 milliarder kroner i gullreserver fra London.

KRISERESPONS: Nicolás Maduro, som holder makten i Venezuela, vil selge gull fra lageret hos Bank of England for å takle coronapandemien.

Marco Bello / X03707
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Venezuelas sentralbank har gått rettens vei for å tvinge den britiske sentralbanken, Bank of England, til å levere ut det venezuelanske gullet som er lagret i Storbritannia.

Men en domstol i Storbritannia må bestemme hvem som har rett til å hente ut gullet, skriver The Guardian.

Venezuela har hatt to parallelle regimer etter at presidentvalget i 2018 av mange ble ansett som illegitimt. Da vant Nicolás Maduro valget, men opposisjonsleder Juan Guaidó erklærte seg som landets president og leder nasjonalforsamlingen.

Sistnevnte har fått støtte fra over 50 land, blant dem Storbritannia. Det er likevel Maduro som styrer departementene, rettsvesenet og militæret i landet – og som kontrollerer sentralbanken.

Både Maduro og Guaidó mener de selv er den rettmessige mottageren av gullet, men det er det altså opp til den britiske domstolen å avgjøre i høringene som startet mandag.

– Venezuela har blitt nektet tilgang til ressursene sine under en internasjonal krise. Landets gullreserver blir holdt som gissel av Bank of England, sier Sarosh Zaiwalla, som representerer den venezuelanske sentralbanken, ifølge The Guardian.

Skal gå til kriserespons

Venezuela var allerede i dyp økonomisk krise og hadde skyhøy inflasjon da coronapandemien nådde landet. I tillegg har de offentlige tjenestene kollapset.

Med salget av gullet som er lagret i London vil Venezuela hente 1 milliard dollar, eller 9,57 milliarder norske kroner, for å hjelpe landet med å takle pandemien. Summen utgjør omtrent 15 prosent av Venezuelas reserver i utlandet, skriver Reuters.

Venezuela har gull verdt 1,8 milliarder dollar, tilsvarende 17,23 milliarder kroner, lagret i Storbritannia.

Maduros advokater har uttalt at hvis den venezuelanske sentralbanken får selge deler av gullet i reservene i London, skal pengene gå rett inn i FNs utviklingsprogram (UNDP), ifølge CNBC.

– Maduro påstår at de vil bruke pengene til humanitær bistand for å takle covid-19. Det er veldig lite sannsynlig at det skjer, delvis fordi Storbritannia ikke anser Maduros administrasjon som legitim. De anerkjenner Guaidó som midlertidig president, sier Diego Moya-Ocampos, Venezuela-analytiker ved IHS Markit i London til CNBC.

Moya-Ocampos påpeker at han ikke tror retten i London kommer til å gi Guaidó kontroll over gullet heller, og at det kommer til å forbli i reservene i hos Bank of England.

Les også

Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang

Har nektet tidligere

Maduro ville også i januar 2019 få tilgang til gullreservene i Storbritannia, noe den daværende opposisjonslederen Guaidó var sterkt imot. Også den gang støttet Storbritannia, og en rekke andre land, Guaidó som Venezuelas neste president.

Bank of England nektet i 2019 å utlevere gullet fra sine reserver til Venezuela.

Det er ventet at retten avgjør om Venezuela får hente ut gullet denne gangen innen utgangen av juli.

I løpet av de siste to årene har Maduros regjering hentet ut rundt 30 tonn gull fra lagre verden over, som de har solgt til andre land, sier kilder til Reuters.

Bank of England har, etter den amerikanske sentralbanken, verdens største gullager for andre land, og lagrer verdier til nesten 250 milliarder dollar.

Les også

USA utvider sanksjoner mot Venezuela

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Juan Guaidó
 3. Nicolás Maduro
 4. Bank of England
 5. Gull
 6. Coronaviruset
 7. Internasjonal politikk

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Rentemøte, krisepakke og smitteutvikling

 2. Betalt innhold

  Et nytt kapittel i sentralbankhistorien

 3. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Norge og USA

 4. Rekordstort BNP-fall i Storbritannia i april

 5. Dette skjer denne uken: Statsbudsjett, boligpriser og Trumps helsetilstand