Landene bak atomavtalen møtes

Iran møter i dag landene som har slått ring rundt atomavtalen, som USA har trukket seg fra. Samtidig truer iranerne med å starte opp en tungtvannsreaktor.

Foto: Ronald Zak AP
  • NTB
Publisert:

Atomavtalen med Iran ble fremforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015 og trådte i kraft året etter.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har gjentatte ganger slått fast at iranerne har overholdt sin del av avtalen, men i mai i fjor trakk likevel president Donald Trump USA fra avtalen. Amerikanerne har siden innført strenge sanksjoner mot Iran.

USA truer også med straffereaksjoner mot land og bedrifter som bryter de amerikanske sanksjonene. EU har forsøkt å komme opp med mottiltak, men uten å lykkes.

Les også

Iran-konflikten: Mener oljeprishopp kan utløse nedtur i verdensøkonomien

Forberedende møte

Iran mener signaturlandene bør komme dem til unnsetning og redusere følgene av de amerikanske sanksjonene, og for å øke presset har myndigheter de siste ukene anriket mer uran enn avtalen tillater.

Søndag møter iranske representanter utsendinger fra signaturlandene til et forberedende møte i Wien, ledet av generalsekretæren i EUs utenrikstjeneste, Helga Schmid.

Planen er at Wien-møtet skal etterfølges av et møte på ministernivå, men dato for dette er ikke satt.

Les også

Iran antyder mulighet for «utveksling» av oljetankere

Starter opp reaktor

Det iranske nyhetsbyrået ISNA meldte søndag ifølge Reuters at landet ifølge lederen for det iranske atomenergibyrået, Ali Akbar Salehi, nå planlegger å starte opp Arak-reaktoren igjen.

Arak-reaktoren er en tungtvannsreaktor, og tungtvann kan benyttes i produksjon av plutonium, som benyttes i kjernefysiske stridshoder.

President Hassan Rouhani truet tidligere i måneden med å starte opp Arak-reaktoren dersom ikke landene som har undertegnet atomavtalen innen 7. juli hjalp Iran med å redusere følgene av de amerikanske sanksjonene.

Her kan du lese mer om

  1. Iran
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Iran med nye brudd på atomavtalen

  2. Iran varsler nye brudd på atomavtalen

  3. Massivt nytt oljefelt funnet i Iran

  4. Annonsørinnhold

  5. Iran øker urananrikingen

  6. Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA