Flere kinesiske byer settes i karantene - dødstallene stiger

Kinesiske myndigheter rapporterer om åtte nye dødsfall. Dermed er til sammen 25 personer bekreftet døde av coronaviruset.

HELSESJEKK: En rekke internasjonale flyplasser har innført utvidede helsekontroller etter utbruddet. Her på en flyplass i Roma.

EPA / TELENEWS
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Torsdag opplyser kinesiske myndigheter at all offentlig transport i byen Chibi blir innstilt for å hindre ytterligere spredning av lungeviruset. Det skjer samme dag som millionbyene Ezhou og Huanggang ble satt i karantene.

Flyginger, togavganger og annen kollektivtransport i byene er kansellert.

I tillegg er samlingsplasser som kinoer og kafeer stengt, og innbyggere blir bedt om å holde seg hjemme.

Millioner blir påvirket

Huanggang har seks millioner innbyggere, og ligger i nærheten av millionbyen Wuhan, hvor viruset skal ha brutt ut på et marked.

Torsdag stanset også myndighetene all trafikk inn og ut av Wuhan, og man får ikke reise ut av byen med mindre det er «høyst nødvendig».

Rundt 30.000 mennesker flyr vanligvis fra millionbyen i løpet av en dag. Utreiseforbudet kommer like før flere millioner mennesker skal feire kinesisk nyttår.

Kinas hovedstad Beijing avlyser nå flere av nyttårsmarkeringene - blant annet tradisjonelle tempelsamlinger.

Sprer seg

Nærmere 600 personer er smittet av det Sars-lignende viruset. Ifølge den internasjonale vaksinealliansen GAVI vil det ta minst ett år å lage en vaksine mot det nye viruset.

Onsdag var WHO samlet til krisemøte om situasjonen, men har foreløpig ikke erklært krise. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan dette imidlertid endres torsdag.

Lungeviruset er så langt påvist i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand og USA. Torsdag ettermiddag bekrefter helseministeren i Singapore at det er påvist smitte hos en person i landet. Mannen som er smittet kom til Singapore mandag etter et opphold i Kina, skriver Channel News Asia.

Samtidig har en indisk sykepleier i Saudi-Arabia fått påvist viruset.

Mistenker smitte i Indonesia

Ifølge en rekke indonesiske medier bekrefter Huawei torsdag at en av deres ansatte i Jakarta er sendt til sykehus, og at det er mistanke om at vedkommende er smittet av det dødelige viruset.

Ifølge CNN Indonesia har vedkommende nylig kommet hjem fra en reise til Kina. Det er så langt ikke bekreftet at personen er smittet av viruset. En rekke indonesiske selskaper utruster sine ansatte med munnbind, for å unngå videre smitte.

Flere flyplasser skjerper helsekontrollene av de reisende. Flyplassen i Dubai, en av verdens største knutepunkter for luftfart, opplyser i en uttalelse torsdag at de vil gjennomføre sjekk av alle passasjerer som ankommer fra Kina i forbindelse med utbruddet.

Viruset gir infeksjon i luftveiene, og milde symptomer er feber, sår hals og hoste. I de mer alvorlige tilfellene er det rapportert om pustevansker og lungebetennelse.

Det er så langt ikke rapportert om tilfeller av lungeviruset i Europa.

Les også

Asiatiske børser faller mens virus-dødstallene stiger

Les også

Virusfrykten smitter over på Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. Wuhan
 3. WHO
 4. Virus

Flere artikler

 1. 56 millioner berørt av reisebegrensninger i Kina

 2. Coronaviruset strammer grepet om verdensøkonomien – flere land frykter for veksten

 3. Stadig mer isolert Kina fordømmer USAs reiserestriksjoner

 4. Annonsørinnhold

 5. Legemiddel-aksjer skyter fart etter utbrudd av mystisk sykdom i Kina

 6. Russiske medier: Russland stenger grensen til Kina