USA: Avtalen inneholder ikke tollreduksjon

Handelsavtalen mellom Kina og USA inneholder ingen punkter for kutt av tollsatsene som ble innført på kinesiske varer, opplyser amerikanske myndigheter.

USAs finansminister Steve Mnuchin.
Publisert:

Første fase av handelsavtalen mellom Kina og USA blir signert onsdag.

I en felles uttalelse tirsdag kveld opplyser finansdepartementet og handelsdepartementet i USA at det ikke er noen enighet om å redusere tollsatsene i framtiden.

– Rykter om det motsatte er kategorisk feil, heter det i uttalelsene.

Uttalelsen kommer etter at nyhetsbyrået Bloomberg meldte at tollen på mange kinesiske varer vil opprettholdes til etter presidentvalget i november og at satsene kunne bli fjernet etter det.

De to partene ble enige om prinsippene i avtalen i desember.

– Enhver liten nyhet kan påvirke

Optimisme knyttet til dagens avtale mellom Kina og USA har løftet aksjemarkedet den siste tiden, der både Dow Jones, S&P 500, og Nasdaq har klatret til nye rekordhøyder.

Les også

Amerikanske kyllingføtter kan markere vendepunkt

Men investorer venter fremdeles på detaljene i avtalen, og de fleste nyheter knyttet til handelskrigen har en tendens til å gi utslag.

Nå bemerker flere analytikere overfor CNBC at en avtale som ikke har nok punkter som stanser ødeleggende forhold i handelen mellom de to landene kan bli tolket negativt.

– Det er alltid «kjøp ryktet, selg nyhetene», sier QMA-strateg Ed Keon til kanalen.

– Noe av grunnen til at vi hadde denne enorme, utrolige oppgangen i fjor og spesielt mot slutten av året, og grunnen til at vi hadde en god start i år, var at vi fikk en rekke gode nyheter, om resultater og også på handelen med Kina. Aksjer er ikke billige, og enhver liten nyhet kan påvirke markedet, legger han til.

Politisk analytiker ved Fundstrad, Tom Block, sier at det er uvanlig at det er så få detaljer om en avtale som snart skal signeres.

– Alt jeg har lest, og alle jeg har snakket med, har sagt at dette i utgangspunktet er en stillestående avtale med noen sidepunkter, og vi vet nå at et av disse sidepunktene er at USA dropper stempelet på Kina som valutamanipulator, sier han, og legger til:

– Jeg tror ikke det var en tilfeldighet.

Børsnedgang i Asia

Nyheten om at avtalen ikke inneholder tollreduksjon preger børsene onsdag morgen. De fleste asiatiske børsene er i negativt terreng etter en blandet avslutning på børsdagen i USA kvelden før.

Slik ser det ut på de asiatiske børsene onsdag morgen:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,46 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,85 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,36 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,38 prosent
  • Singapore-børsen ned 0,38 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,46 prosent
Les på E24+

Slår aksjemarkedet med naturens «guddommelige» kode

Publisert:
Gå til e24.no