Stemte over brexit-alternativer: Nei, nei, nei, nei

Mandag stemte det britiske parlamentet nei til fire alternativer til Theresa Mays EU-utmeldingsavtale. Det kan øke sannsynligheten for en uryddig utgang av EU – eller nyvalg.

I BAKSETET: Her forlater statsminister Theresa May det britiske underhuset etter nok en runde med rådgivende avstemninger hvor alle alternativene til hennes EU-avtale ble nedstemt. Underhuset er mot hennes avtale, men også mot å forlate EU uten noen avtale.
Publisert:

Nok en gang har det britiske parlamentet stemt ned alle forslagene om alternativer til utmeldingsavtalen statsminister Theresa May har forhandlet med EU.

Det skjer etter at parlamentet sa nei til alle forslagene som lå på bordet også i en tidligere runde med rådgivende avstemninger.

Et av forslagene som kom nærmest å gå gjennom var bare tre stemmer unna, og det var forslaget om at britene forblir i EUs tollunion, noe som anses som en «mykere» form for brexit.

Dette er de fire forslagene parlamentet stemte ned mandag kveld, ifølge BBC:

  • Storbritannia skal forhandle om å bli i EUs tollunion: nei, med 276 mot 273 stemmer
  • En Norge-aktig løsning hvor Storbritannia blir med i EFTA og EØS, kalt «Common Market 2.0» nei, med 282 mot 261 stemmer
  • Storbritannia lar befolkningen godkjenne enhver brexit-avtale i folkeavstemning før den gjennomføres: nei, med 292 mot 280 stemmer
  • Blokkere Storbritannia fra å forlate EU uten en avtale, inkludert en avstemning om å droppe brexit hvis EU ikke går med på en utsettelse

Ifølge BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg øker sjansen nå for at Storbritannia forlater EU uten noen avtale, noe som kalles en «hard brexit» eller en uryddig utgang fra EU hvor britene mister mange hundre handelsavtaler over natten.

Sjansen øker også for at britene vil holde nyvalg, tror Kuenssberg.

Risikerer hard brexit

Så langt har det ikke ikke kommet noen løsninger ut av parlamentets plan om å ta fra statsminister Theresa May kontrollen over brexit-prosessen.

Det gjenstår ikke så mange valg, og hvis ingenting endrer stillstanden så ryker Storbritannia ut av EU den 12. april – en dato som først ble utsatt fra 29. mars.

Frykten øker nå hos små og mellomstore britiske selskaper, ettersom datoen nærmer seg med stormskritt, mens parlamentet fortsatt er like splittet.

– Mange små bedrifter vil rett og slett være leie etter nok en dag med en totalt fastlåst situasjon, sier styreleder Mike Cherry i britiske The Federation of Small Businesses, ifølge BBC.

– Forlenget usikkerhet vil etterlate millioner av Storbritannias småbedrifter ute av stand til å planlegge, investere eller vokse. De som har klart å bruke penger og ressurser på å ta forholdsregler risikerer enda høyere kostnader jo lenger kaoset fortsetter, sier han.

– Vi ble ikke så mye klokere av dette, bortsett fra at disse fire forslagene ikke får flertall, sa brexit-ekspert Jan Erik Mustad til VG etter avstemningen mandag.

– Etter å ha snakket med folk fra utenfor London-bobla har jeg hørt de bare tenker «kjære vakre vene». De føler avmakt og fiendtlighet mot politikerne. Det er fryktelig å se på, sa Mustad:

Les mer: Brexit-avstemningen: Ingen enighet

Flere hodepiner

Det er stor usikkerhet om hvilke handelsavtaler britene vil klare å inngå når de forlater EU, og det vil trolig ta lang tid å forhandle nye avtaler som skal erstatte de mange hundre handelsavtalene landet er del av gjennom EU.

Ifølge Financial Times vil Storbritannia etter utmeldingen forsvinne ut av over 750 internasjonale avtaler og traktater, inkludert 38 handelsavtaler med Norge, og disse avtalene må forhandles frem på nytt med hvert enkelt land.

Ett annet problem med utmeldingen er at den gir behov for strengere grensekontroll mellom det selvstendige EU-landet Irland og det britiske Nord-Irland, med fare for å gjenoppvekke konflikten som varte fra 1968 til 1997.

Men storbanken Goldman Sachs tror at alle avstemningene vil lede frem til en form for løsning.

– Vi kommer til en stor avslutning her, sier Zach Pandl, som leder Goldmans strategier innen valuta og fremvoksende markeder, til Bloomberg.

– Vi tror vi gjør fremskritt til tross for nei-avstemningene, sier han.

Pandl tror ikke på noen forlenget fastlåst situasjon, men forventer at det kan bli enighet i løpet av noen dager om en «mykere» form for brexit, ifølge byrået.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om