Eurotopp om skjebnemøtet:
– Tillit er det største problemet

BRUSSEL (VG): Tidligere lørdag meldte Den europeiske sentralbanken (ESB), Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-kommisjonen at de mener det siste greske forslaget vil bli et godt grunnlag for en ny avtale.

FØRST: Hellas' finansminister Euclid Tsakalotos var en av de første som ankom lørdagens eurogruppen-møte i Brussel.

Virginia Mayo
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Harald Berg Sævereid
Publisert:,

Brussel ligger i stekende sol, og størsteparten av byen virker nå å ha tatt ferie. Til tross for dette ligger en trykkende og rar stemning over EU-kommisjonens lokaler kort tid før eurosonens finansministre møte klokken 15.00 hvor de skal avgjøre om Hellas får den økonomiske hjelpen de trenger, eller falle dypere inn i finanskrise.

Allerede halvannen time før er finansministrene i eurosonen, eller eurogruppen startet å ankomme lokalet i Brussel.

– Dagens møte blir vanskelig. Det fortsatt mye vi er kritisk til i det greske forslaget. Det store problemet er tilliten, sier president for eurogruppen Jeroen Dijsselbloem til pressen.

Han var ikke alene om å peke på tillitsproblemene på vei inn til kveldens møte.

Det er fortsatt usikkert hvor langt møtet vil bli, men det er utlyst en pressekonferanse klokken 22.00 norsk tid så det kan se ut til at finansministrene vil bli sittende en stund.

Det er åpenbart grunn til å hevde at "møtet blir veldig vanskelig", slik Slovenias finansminister sa da han gikk inn til møtet med de andre finansministrene i EU lørdag ettermiddag. Den greske statsministerens mange kreative krumspring de siste ukene har gitt næring til de skeptiske holdningene og oppfatningen at Hellas ikke er i stand til å imøtekomme kreditorenes krav.

– Det forventes en større villighet fra den greske regjeringens side, er omkvedet fra kreditorenes side.

Stoler ikke på grekerne

Tysklands finansminister Wolfgang Schaüble var svært negativ til forhandlingene da han gikk inn til dagens møte i eurogruppen.

– Vi kan ikke stole på løfter fra Hellas. De greske forslagene er fortsatt langt ifra gode nok, gapene går nå på helt andre ting enn vi har diskutert før, sier han til nyhetsbyrået Dow Jones.

Flere tyske aviser har lørdag meldt at den på er splittelse mellom Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Schaüble. Merkel ønsker en avtale, men finansministeren helst vil la Hellas seile sin egen sjø.

– En avgjørelse må komme i løpet av helgen, men dagens samtaler vil bli ekstremt vanskelige.

Vil trenge mer penger

– Det siste forslaget var virkelig en positiv overraskelse fra Hellas. Det som mangler nå er garantier for at løftene faktisk blir innfridd, sa Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling til pressen da han ankom.

Han la til at han mener Hellas ber om for lite penger og at et låneprogram til en verdi av 72 milliarder er nødvendig for å få landet tilbake på rett kjøl. Altså nesten 20 milliarder mer enn det grekerne ba om i forslaget torsdag.

Også Irlands finansminister Michael Noonan mener Hellas vil trenger ytterligere midler for å sikre vekst.

– Jeg frykter at flertallet i det greske parlamentet vil forsvinne med tiden. Parlamentet bør begynne arbeidet med å innføre reformene innen to uker, sier han til Dow Jones.

Hellas' finansminister Euclid Tsakalotos skal også ha ankommet lokalet, men ønsket ikke å snakke med pressen på vei inn. Ifølge utenlandske medier skal Tsakalotos møte sin franske motpart Michel Sapin til private samtaler før resten av finansministrene i de 19 eurolandene ankommer.

Skulle det komme noen overraskelser under møtet, vil det være at de blir enige om noe i det hele tatt, er omkvedet blant flere som har fulgt prosessen tett de siste ukene i Brussel.

E24 og VGs korrespondent Harald Berg Sævereid i Brussel følger møtet gjennom lørdagen.

Godt grunnlag

Schelling var ikke alene om å være positiv da han ankom lørdagens møte. Også EU-kommissær Pierre Moscovici virket til å tro en avtale er mulig.

– Institusjonene mener det siste forslaget fra Hellas er et godt grunnlag, nå er det bare et spørsmål om gjennomføringen, sa kommissæren da han ankom møtet for få minutter siden, ifølge The Guardian.

Han fikk støtte av Italias finansminister Pier Carlo Padoan var også svært positiv da han møtte pressen.

– Vi er alle her med åpne sinn. Det handler ikke om å komme frem til en avtale i dag, men å starte forhandlingene, understreket han.

Statssekretær Eric Wiebes fra Nederland la imidlertid en demper på Moscovicis optimisme på vei inn til møtet.

– Grekerne har tatt et steg i riktig retning, men samtidig er institusjonene skeptiske. Planen er ikke så sterk på noen områder som den burde være, sier han til The Guardian.

Han legger til at disse punktene må være på plass før det kan komme noen ny avtale.

– Mange regjeringer inkludert min egen er skeptiske til at reformene ikke vil bli implementerte, sier Wiebes.

Det virker dermed å være en splittelse mellom eurolandene før dagens møte, og helgens forhandlinger.

Les også

DNB-sjefen om greske banker: – En fortvilet situasjon

Fortsatt arbeid som gjenstår

Fredag møttes lederne for ESB, IMF, EU-kommisjonen og eurogruppen president Jeroen Dijsselbloem for å diskutere det siste greske forslaget som ble levert torsdag kveld.

På vei inn til nye møter i Brussel lørdag sier IMF-sjef Christine Lagarde at institusjonene mener det er grunnlag for avtale.

– Men vi har fortsatt mye arbeid å gjøre. Og det er punkter som skal snakkes om, sier hun ifølge The Guardian.

IMF, ESB og EU skal ha krevd at de får være med på å skrive de nye reformforslagene for å sikre at den greske regjeringen implementerer det de lover.

Åpner for å snakke om gjeld

Til nå har den greske gjelden vært hovedårsaken til at forhandlingene har brutt sammen. På vei inn til møtet lørdag melder imidlertid Frankrikes finansminister Michel Sapin at de vil diskutere den greske gjelden og mulig restrukturering på dagens møte.

– Tsipras har vært modig med dette forslaget. Eurogruppen må vise at vi stoler på Hellas, og at vi klarer å støtte dem, sier han til The Guardian.

Les også

Nytt låneforslag vil gjøre Hellas-ferien dyrere

Tsipras støttet

Natt til lørdag stemte den greske nasjonalforsamlingen over forslagene, og statsminister Alexis Tsipras fikk støtte fra et stort flertall av de folkevalgte. Dog avsto ti av Syrizas medlemmer fra avstemmingen, og Tsipras var dermed avhengig av støtte fra opposisjonen for et ja – det fikk han.

– Det greske folket ga ikke noe mandat til brudd med eurosonen. De ga et mandat for å styrke regjeringens forhandlingsstyrke om en økonomisk bærekraftig avtale, sa Tsipras med henvisning til forrige helgs folkeavstemning da han forsvarte forslagene i parlamentet.

– Jeg ba ikke om et «nei» under folkeavstemningen for at vi skulle forlate eurosonen. Jeg gjorde det for å styrke våre forhandlingskort, sa den greske statsministeren før avstemningen i nasjonalforsamlingen fredag kveld.

Til tross for dette tydet finansministrenes svar på at troen på Tsipras og den greske regjeringen ikke er spesielt stor.

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Tiden er knapp for å nå en ny avtale om Hellas

  2. – Umulig med en Hellas-avtale i dag

  3. Hellas finansminister ber kreditorene om en utsettelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik blir Hellas' skjebnehelg

  6. - Eurogruppen består fortsatt av 19 finansministre