Svake jobbtall fra USA rammer kjernevelgere: – Trump kan være i sin mest utfordrende periode

I en tid hvor flere varsellamper har blinket for USAs og verdens økonomi, har arbeidsmarkedet i statene holdt seg sterkt. Det kan være i ferd med å snu. 

FALLER: Selv om antall jobber i amerikansk industri øker, så gjør nedgang i snittet på antall arbeidstimer i uken at det samlede timetallet faller.

Foto: Jim Mone AP
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:,

Etter flere gode måneder, så faller nå antall timeverk i amerikansk industri. I snitt jobber en amerikansk industriarbeider 0,7 timer mindre i uken nå enn for et år siden.

Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, mener at fallet i aggregerte timer er et resultat av dårligere tider for industribedriftene, men at de foreløpig ikke ønsker å si opp ansatte.

– Det ganske brå fallet for samlede arbeidstimer, sammen med svake PMI-tall, kan være et tegn på at vi nærmer oss en resesjon for amerikansk industri. Når timetallet faller såpass kraftig som det har gjort, er det gjerne en ledende indikator på at antall arbeidssøkere også kan begynne å tikke opp snart.

Les også

Nye USA-tall: 501.000 færre jobber enn tidligere rapportert

– Så langt har det ikke skjedd, men dette er et av tallene vi følger tettest, sier Lie.

Fallet i antall arbeidstimer gjør at det samlede antall timer jobber i uken har falt med nesten ett prosentpoeng på et år, til tross for at antall arbeidsplasser har steget svakt. Lie mener dette fallet absolutt er høyt nok til å være merkbart.

– Trenden er i negativ retning.

– Laveste siden finanskrisen

Fallet i antall timer kommer parallelt med at amerikansk industri holder på å bikke over fra vekst til nedgang, ifølge PMI-indeksene (se faktaboks). Det gjør at Lie mener det neppe er et blaff når antall timer jobbet går ned.

– PMI-tallene fra forrige uker viser at indeksen for ordretilgang falt til 49,5, som er det laveste siden finanskrisen. Sysselsettings-PMI'en er på 50, som er akkurat på skillet mellom fremgang og tilbakegang, sier Lie, og tilskriver handelskrigen mellom USA og Kina som en stor del av årsaken til nedgangen.

Han sier at de økte tollsatsene fra handelskrigen er noe bedriftene kan leve med, men at de store sprikene i hva president Donald Trump mener fra en dag til en annen skaper en ekstrem usikkerhet.

– Det gjør bedrifter er lang mer forsiktige med investeringer. Aggregerte timer arbeidet og kapitalinvesteringer har historisk sett hatt en klar korrelasjon.

– Naturlig

Fallet for antall arbeidstimer kan være en refleks på at det går saktere i amerikansk økonomi, og særlig industrien, sier Eric Bruce, som er sjefanalytiker i Nordea Markets. Samtidig understreker han at det er en del støy i tallene for antall arbeidstimer.

Les på E24+

Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen

– Industrien er den delen av økonomien som sliter mest nå. Da er det naturlig at bruken av overtid og at noen bedrifter skjærer ned på normaltid, sier han.

Samtidig understreker han at servicesektoren, som utgjør en betydelig større andel av amerikansk økonomi, går bedre.

– Industrien er delen av den amerikanske økonomi som er mest rettet mot utlandet, så det er delvis svakhetstegn fra andre land som rammer USA, sier Bruce.

Rammer Trumps kjernevelgere

At industrisektoren viser svakhetstegn er i konflikt med hans valgløfter om å løfte sektoren til gamle høyder. Det samme gjelder landbruket, som er i ferd med å miste sitt viktigste eksportmarked med Kinas varslede straffetoll.

Les på E24+

Børskommentar: Donald Trump styrer aksjemarkedet. Det kan ikke være bra.

– Trump kan være i sin mest utfordrende periode i hans presidentperiode. Industri- og landbruksarbeidere er ekstremt viktige velgergrupper. Hvis man ser på målingene som viser oppslutningen om Trump, så har den falt markant i vippestater som Ohio og Wisconsin, som begge har mye industri og jordbruk, sier Lie.

Medisinen for å snu den negative trenden for amerikansk industri er forutsigbarhet, slik villigheten til å bruke penger øker, mener Lie.

– Resesjonsfrykt og økt usikkerhet blant husholdningene kan gradvis føre til at forbruket blir mer tilbakeholdent, som igjen kan gi en negativ spiral. Når det er sagt ser det amerikanske arbeidsmarkedet fortsatt sterkt ut, hvis man ser på ledighetstallene eller antallet nye søkere til ledighetstiltak. I en undersøkelse blant amerikanske småbedrifter, var mangelen på kvalifisert arbeidskraft fortsatt en av bekymringene.

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Arbeidsliv
 3. Dagens Industri
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Industritall stuper etter handelskaos

 2. Global industrinedtur sprer seg til USA: – Ikke bra for inntjeningen på Oslo Børs

 3. Frykter eskalering av handelskrigen

 4. Annonsørinnhold

 5. Aktivitetsmåler for industrien faller for fjerde måned på rad

 6. Betalt innhold

  Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi