Verden taper 3.648 milliarder på mat før den når butikkhyllene
Verden taper mat verdt omtrent 400 milliarder dollar før det i det hele tatt blir levert til butikkene, skriver Bloomberg.
En ny rapport fra FN viser at 14 prosent av all mat som blir produsert i verden, går tapt før den når butikkhyllene.
Datene er fra 2016.
– Jeg lurer ofte på hvordan vi kan akseptere at mat blir kastet når over 820 millioner mennesker i verden fortsatt går sultne hver dag, sier generalsekretær Qu Dongyu i FNs organisasjon for ernæring og landbruk, FAO.
Organisasjonen skriver i den nye rapporten at reduksjon av maten som går tapt, vil øke den økonomiske veksten, gi mindre hungersnød og begrense utslippene av klimagasser.
Rapporten viser at mest mat går tapt i det sentrale og sørlige Asia, med 20,7 prosent av det som blir produsert, fulgt av Nord-Amerika og Europa med 15,7 prosent.
Rotgrønnsaker og oljevekster er matvarene som i størst grad går tapt med 25,3 prosent av avlingene.
Årsakene til at maten går tapt, er blant annet feil innhøstingstidspunkt, klimaet på gården, utfordringer med å få varene ut i markedet, feil lagring og at maten behandles feil under transporten.
Rapporten peker samtidig på at det er mulig å redusere tapene mye, særlig på de feltene hvor tapene er størst.
Verden taper mat verdt omtrent 400 milliarder dollar