May er ute etter «pragmatisk» brexit-avtale

Når Theresa May drar til Brussel med håp om å reforhandle brexit-avtalen, sier den britiske statsministeren at hun ute etter en pragmatisk løsning.

Foto: Peter Nicholls Reuters
  • NTB
Publisert:,

Målet er å komme opp med en ny avtale som er spiselig både for unionen hun snart skal forlate og for politikerne på hjemmebane.

– Når jeg igjen drar til Brussel for å kjempe for Storbritannia og Nord-Irland, kommer jeg derfor med et nytt mandat, nye ideer og fornyet besluttsomhet med mål om å finne en pragmatisk løsning som oppfyller det britiske velgere stemte for og sikrer at det ikke blir noen hard grense mellom Nord-Irland og republikken Irland, skriver May i avisen Sunday Telegraph.

Les også

– Lite sannsynlig med hard brexit

Statsministerne antyder at labor-leder Jeremy Corbyn er enig med henne om at den såkalte backstop-løsningen i den fremforhandlede avtalen må endres. Løsningen, som skal sikre fortsatt åpen grense mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland i sør, innebærer at britene kan bli knyttet til den europeiske tollunionen på ubestemt tid. det er den klausulen som har vært vanskeligst å svelge for dem som vil ha et endelig brudd med EU.

Les også: Underhuset krever endring i brexit-avtalen

Tirsdag gikk et lite flertall i Underhuset inn for å reforhandle backstop-avtalen, men EU har sagt at dette er uaktuelt. EU-president Donald Tusk sier derimot at backstop-løsningen «er den beste og eneste måten å sikre en ryddig EU-utmelding for Storbritannia».

Etter planen skal May komme tilbake til Underhuset med en redegjørelse om de nye forhandlingene 13. februar.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. May og Juncker enige om brexit-endringer

  2. Avis: Ministre vil utsette brexit med åtte uker

  3. Johnson vil ha tollgrense mellom Irland og Nord-Irland

  4. Annonsørinnhold

  5. «Do or die» – Dette er Boris' brexit-plan

  6. Boris Johnson krever at EU dropper irsk grenseløsning