G20 er bekymret: – En trussel mot verdens vekst

Finansministrene i verdens 20 rikeste land advarer mot at økt spenning innen handel og global politikk kan ramme den økonomiske veksten. Samtidig jobber Kina i det stille med å knytte tettere bånd med andre land enn USA.

BEDRE KLIMA: Kina og Tyskland har funnet hverandre – etter at Trump har utpekt både kineserne og EU som handelsfiender. Her ser vi Angela Merkel og den kinesiske statsministeren Li Keqiang under det nylige statsbesøket hvor både sistnevnte og president Xi Jinping var i Berlin.

Foto: Omer Messinger AFP
 • Eric B. Utheim
 • NTB
Publisert:,

Finansministrene på G20-toppmøtet advarer i en uttalelse om at økt spenning innen handel og global politikk kan ramme den økonomiske veksten.

Fortsatt beskrives veksten i verden som «robust», og mange av de såkalte fremvoksende økonomiene er bedre rustet for en eventuell krise nå enn tidligere, men likevel anses trusselbildet mot verdensøkonomien å ha steget, skriver Bloomberg.

Finansministrene i G20-landene møttes denne helgen i Buenos Aires i Argentina.

I sin uttalelse skriver G20-ministrene at risikoen på kort og mellomlang sikt har økt.

Trump vs. Kina

Hovedtruslene er «økende finansiell usikkerhet, forhøyet handels- og geopolitisk uro, global ubalanse, ulikhet og strukturell svak vekst, skriver finansministrene for verdens 20 største økonomier.

Les også

Trump: Klar til å innføre toll på all import fra Kina

USA blir ikke nevnt i uttalelsen, til tross for at landet for tiden har innledet flere handelskonflikter.

G20 møtet kom bare en uke etter at Donald Trump økte tollsatsene på flere kinesiske varer, og kun dagen etter at han truet med å innføre toll på alle kinesiske varer.

Så langt har USA innført toll verdt 34 milliarder dollar, og Kina svarte med samme mynt. Skulle Trump gjøre alvor av sin siste trussel, er den samlede verdien av kinesisk import på 505 milliarder dollar, tilsvarende 4.173 milliarder norske kroner.

– Jeg er klar til å gå til 500, sa Trump i et intervju med CNBC, henspillende på den totale kinesiske importen på 505 milliarder dollar.

– Jeg gjør ikke dette for politikken, jeg gjør det for å gjøre det rette for landet vårt. Vi har blitt lurt av Kina i altfor lang tid, sa Trump i intervjuet.

PÅ KRIGSSTIEN: USA-president Donald Trump

Foto: Pablo Martinez Monsivais AP

EU-angst

Både USA og Kina har beskyldt hverandre for urettferdig handel.

Trumps finansminister Steven Mnuchin deltok på G20-møtet i Buenos Aires.

Les også

EU i Kina-skvis

Den amerikanske presidenten har også – i handelssammenheng – utpekt EU som en «foe» – eller rival, om du vil, på norsk.

– Jeg synes den Europeiske Union er en fiende. Det de gjør med oss i handel. Nå ville du kanskje ikke tenkt på EU, men de er en fiende, sa Trump til TV-programmet «Face the Nation».

USA innførte i mars 10 prosent toll på import av aluminium og 25 prosent toll på import av stål, noe som fikk EU til å svare. Norge, og med det Norsk Hydro, er for øvrig holdt utenfor denne tollen.

Trump har også truet med å øke tollen på europeiske biler, som har USA som ett av sine aller viktigste marked.

Dette har skapt uro særlig i Tyskland.

EU eksporterer millioner av biler til USA hvert år, men betaler ikke mer enn 2,5 prosent toll på biler de eksporterer til landet. EU legger til sammenligning nemlig 10 prosent toll på alle biler som USA eksporterer til EU, ifølge Reuters.

Trump har også raljert på Twitter over rekordboten amerikanske Google ble ilagt av EUs konkurransemyndigheter, mens EU på sin side har undertegnet frihandelsavtale.

TIL USA: Etter nylig å ha møtt både kinesiske og japanske ledere, skal Europakommisjonens Jean-Claude Juncker nå til Washington.

Foto: Wang Zhao AFP

Kina finner nye venner

Ole A. Kjennerud skriver i DNB Markets morgenrapport mandag at Kina har benyttet skyggen av alle Trump-overskriftene den siste tiden til å knytte tettere handelsbånd med andre land og regioner enn USA.

Les også

Trump går amok mot Rouhani på Twitter

– Trumps suverene evne til å kapre overskrifter har gitt Kina muligheten til å jobbe i det stille, skriver han

– For mens Trump har vært opptatt med å kritisere konkurrenter så vel som allierte, har Kinas politiske ledere vært på en sjarmoffensiv i Europa, Midtøsten og Afrika, skriver Kjennerud – som er kjent for å følge kinesisk økonomi svært tett.

– President Xi Jinping har de siste ukene vært på rundreise i Midtøsten og Afrika, for å forsterke båndene til denne råvaretunge delen av verden. Først var han i Emiratene, før han reiste videre til Senegal, Rwanda, Sør-Afrika og Mauritius. I forrige uke arrangerte Kina i tillegg det 20. toppmøtet mellom EU og Kina.

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DnB Markets

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Møtet resulterte i en felles uttalelse der de to partene ikke kunne ha strukket seg særlig lenger uten å kritisere USA direkte.

Kjennerud beskriver da også tettere bånd mellom Kina og Europas største marked, Tyskland, som sterkere enn på svært lenge.

De to landene signerte nylig handelsavtaler verdt 20 milliarder dollar.

Fredspipe fra Juncker

Financial Times (krever abonnement) skriver mandag også at Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker vil gjøre sitt ytterste for å dempe spenningene mellom USA og EU når han nå skal reise til Washington for møter med Trump og hans administrasjon.

Tross den økende bekymringen, var flere på G20-møtet nøye med å stresse at samarbeidsklimaet fortsatt er godt.

Ingen har innført «proteksjonisme for proteksjonismens skyld», sa Australias finansminister Scott Morrison, ifølge Bloomberg.

– Det finnes uenigheter som strekker seg tiår tilbake. Det er en legitim frustrasjon rundt systemets manglende evne til å løse de bekymringer som kretser rundt både USA og andre.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. EU
 3. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Senatet stemte for å redusere toll på hundrevis av kinesiske varer

 2. Trump: Klar til å innføre toll på all import fra Kina

 3. Vurderer høyere Kina-toll

 4. Annonsørinnhold

 5. Kina: Vi tvinges til å ta hevn på USA

 6. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig