En fjerdedel av oljeproduksjonen stoppet av «Harvey»

Orkanens vindstyrke har avtatt, men enorme nedbørsmengder er fremdeles ventet. I de flomutsatte områdene i Texas ligger det en mengde oljeraffinerier, og svært mange er avhengig av produksjonen fra området. 

FLOM: Lørdag raste orkanen «Harvey» over delstaten Texas i USA. Nå er frykten for en «katastrofal» flom stor. Her fra byen Katy.

Foto: Brendan Smialowski AFP
  • Nina Tuv
Publisert:

Orkanen «Harvey» hadde mistet mye kraft da den nådde land nordøst for Corpus Christi i delstaten Texas natt til lørdag. Enorme nedbørsmengder har likevel fått store følger, og værvarslet for de neste dagene er heller ikke særlig oppløftende.

Så langt har orkanen stanset omtrent en fjerdedel av oljeproduksjonen i Mexicogolfen, og rundt fem prosent av USAs raffineringskapasitet, ifølge Bloomberg.

Lørdag ble det målt opp mot en halv meter nedbør på de verst rammede stedene, og nærmere 300.000 mennesker var strømløse.

«Harveys» andre akt kan imidlertid bli enda verre. Vannstanden kan enkelte steder komme til å stige med opptil fire meter, noe som ifølge National Hurricane Center kan resultere i «katastrofal» flom.

To personer er så langt bekreftet omkommet. Ifølge politiet er 40 personer savnet og 30 skadet, skriver NTB.

Store konsekvenser for oljeproduksjonen

– Dette er katastrofalt. Når vi sier det er rekord betyr det at vi ikke kan se på historien, for elvene har aldri vært så høye før, sier Greg Waller ved National Weather Service-avdelingen i Fort Worth i Texas.

Harvey er den sterkeste stormen som har truffet USA siden 2004. Etter å ha truffet land ble den nedgradert til en tropisk storm, etter å ha vært kategorisert som orkan av styrke 4 – øverste kategori – før den traff land.

I regionen som nå oversvømmes av de enorme nedbørsmengdene er det en mengde raffinerier, som prosesserer om lag fem millioner fat olje per dag.

Omtrent én million fat av denne kapasiteten har stanset som følge av stormen, ifølge uttalelser fra selskapene selv, myndighetene og folk med kjennskap til situasjonen, skriver Bloomberg.

RASERT: Orkanens skader i Bayside, Texas.

Foto: Daniel Kramer AFP

Omtrent 25 prosent av oljeproduksjonen har også blitt stoppet lørdag, ifølge det amerikanske sikkerhets- og miljødepartementet, skriver Reuters.

Det tilsvarer omtrent 428.568 fat per dag av om lag 1,75 millioner fat som pumpes opp daglig.

Omtrent 26 prosent av gassproduksjonen er også stanset, og 112 plattformer og halvparten av boreriggene har blitt evakuert så langt, ifølge BSEE.

Hvis stormen gjør store nok skader på raffineriene i området kan det gi store ringvirkninger til andre deler av landet som er avhengig av produksjonen på Gulfkysten for drivstofforsyninger. Da stormen nærmet seg land fredag var future-prisene på bensin allerede oppe på en treukers topp.

OVERSVØMT: Orkanen «Harvey» har gjort store skader på en bolig i Rockport i Texas. Bildet er tatt lørdag 26. august.

Foto: Eric Gay AP

Statoil har stengt sine kontorer i Texas og bedt de ansatte om å holde seg trygge og hjemme, ifølge Stavanger Aftenblad.

Beslutningen om å stenge kontorene og stanse den landbaserte boreaktiviteten i Eagleford ble tatt klokken 19 fredag lokal tid. Alt ikke-essensielt personell er sendt hjem. Totalt har Statoil rundt 950 ansatte og innleide i Texas, de fleste med arbeidssted i Houston.

Kan vare lenger enn mandag

For hele regionen er det varslet mellom 38 og 63 cm nedbør, mens noen områder er varslet å få opp til en meter regn før «Harvey» har passert, meldte National Hurricane Center lørdag kveld lokal tid.

I tillegg til skadeomfanget for energisektoren, kan avlinger og husdyr også komme til å få store problemer.

Lørdag ble også minst 1.121 flyginger fra flyplasser rundt om i Texas kansellert, mens minst 1.214 avganger ble flyttet til søndag.

En meteorolog ved AccuWeather i State College i Pennsylvania forklarer at Harveys posisjon gjør det mulig for den å leve «kanskje gjennom mandag eller enda lenger».

– Dette kommer til å oversvømme områder som ikke vanligvis oversvømmes. Det kommer til å ha enorm innvirkning på bedrifter, boliger, eiendommer og muligheten for å reise i hele Houston-området, sier Dan Pydynowski til Bloomberg.

Rockport, med 9.000 innbyggere, er en av byene som ble hardest rammet, og mange bolighus, næringsbygg og skoler har enten fått store ødeleggelser eller er knust til pinneved. De evakuerte blir nå bedt om å holde seg unna byen, ifølge NTB.

– Vær så snill, ikke kom tilbake. Det er ingenting for dere her, sa Burt Mills, en lokal dommer, på en pressekonferanse lørdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Delstatsmyndighetene i Texas frykter at tallet på døde kan stige etter hvert som redningsmannskapene får søkt seg gjennom de verst rammede områdene. Store nedbørsmengder og trær og strømledninger som har falt over veier, gjør imidlertid at redningsarbeidet går saktere enn ønsket.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Orkanen Harvey svekkes stadig

  2. Orkanen Harvey har slått inn over kysten av Texas

  3. Orkanen Harvey kan stoppe millioner av oljefat – hver dag

  4. Orkanen Harvey på vei mot USAs oljestat

  5. «Harvey» gir store flyproblemer