Kina innfører toll på amerikanske varer

Kina innfører toll på flere amerikanske varer, inkludert frukt og svinekjøtt, som følge av at USAs president Donald Trump har innført toll på stål og aluminium.

RAMMET AV TOLL: Som svar på USAs straffetoll på stål og aluminium har Kina innført tilsvarende tollavgifter på flere amerikanske varer.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • NTB
  • Nina Tuv
Publisert:

Det melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Ifølge byrået innfører Kina toll på 15 prosent på frukt og 25 prosent på andre varer som svinekjøtt.

Til sammen skal det være snakk om 128 ulike amerikanske varer som blir rammet av tollsatsene som innføres allerede mandag.

Ifølge kinesiske myndigheter skal tollen sikre Kinas interesser og balansere tapene som Kina påføres som følge av at USA har innført en toll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium.

Dette har ifølge kinesiske myndigheter skadet det multilaterale handelssystemet, og de vil derfor også gå rettslig til verks.

USA iverksatte tollen på stål og aluminium 23. mars. Nå truer imidlertid president Donald Trump med å innføre toll på blant annet kinesiskprodusert teknologi. Denne tollen vil i så tilfelle omfatte varer for 50 milliarder dollar.

– USA først

Trumps politikk er ment å fremme amerikansk industri og amerikanske arbeidsplasser, og han argumenterer selv for at dette handler om å ta vare på amerikanske interesser og «sette USA først».

Men analytikere frykter at en handelskrig vil ramme hele verdensøkonomien, noe som også kan føre til et tilbakeslag for USAs økonomi.

Trump har svart med å insistere på at handelskriger er en god ting, som USA ikke vil ha noen problemer med å vinne.

Allerede under valgkampen kom Trump med harde utfall mot Kina og landets store handelsoverskudd med USA, noe han mener skyldes en urettferdig handelspolitikk. Han har også kritisert kineserne for å ha gitt langt mindre rom for amerikanske investeringer i Kina enn hva USA har tillatt av kinesiske investeringer.

Advarte

Etter at Trump-administrasjonen varslet at de ville innføre ekstra tollavgifter på stål og aluminium for en drøy måned siden har Kina gjentatte ganger sagt at de ikke vil la et slikt tiltak gå upåaktet hen hos dem.

Les også

Asia-økonom: – Kall dette gjerne starten på en handelskrig

Markedene har siden vært mer eller mindre tynget av frykt for en potensiell handelskrig mellom de to stormaktene, og flere økonomer uttalte at man gjerne kunne kalle dette starten på en handelskrig. Flere mener også at USAs tiltak er en rettmessig reaksjon mot Kinas handelspolitikk.

Det ble varslet om planer om å innføre tollavgiftene som ble annonsert i natt tidligere i mars. Tollsatsene skal utgjøre opp til 3 milliarder dollar på amerikanske produkter. Dette er langt mindre enn USAs tiltak, som utgjør opp til 60 milliarder dollar på kinesiske produkter.

Analytikere mener at den umiddelbare virkningen av den kinesiske tollen vil ha begrenset innvirkning. Investorer er mer bekymret for at verdensøkonomien vil lide hvis andre land også øker tollen på importerte varer.

– Si farvel til den vrangforestillingen

Tollsatsene ble annonsert søndag kveld av Kinas finansdepartement. Like etter kunngjørelsen ble det publisert en leder i den store kinesiske avisen Global Times, som blant annet påpekte at hvis USA hadde trodd at Kina ikke ville gjengjelde USAs tiltak, eller bare ville svare med symbolske handlinger, kunne de nå «si farvel til den vrangforestillingen», ifølge Reuters.

– Selv om Kina og USA ikke offisielt har sagt at de er i handelskrig, har gnistene fra en slik krig allerede begynt å fly, heter det i lederen.

Avisen er drevet av det regjerende Kommunistpartiets offisielle People's Daily, selv om standpunktet deres ikke nødvendigvis reflekterer myndighetenes politikk.

I et pressemelding fra Kinas handelsdepartement publisert mandag morgen heter det at USA har på alvorlig vis brutt prinsippene om ikke-diskriminering som er fastsatt i regelverket til Verdens Handelsorganisasjon (WTO), og skadet Kinas interesser.

I meldingen stod det også at konflikten bør løses gjennom dialog og forhandlinger.

Les også

Trump med hardt angrep på Amazon

Les også

Fritak til tross – slik rammes Europa av Trumps metall-toll

Les også

– Vil gjøre alt de kan for å unngå handelskrig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. Varsler, trusler og u-svinger: Dette er oversikten over handelskrigen

  2. Handelskrig rykker nærmere med Trumps metalltoll

  3. Kinas handelsdepartement etter nye tolltrusler: – Vil bekjempe USA med alle midler

  4. Vurderer høyere Kina-toll

  5. Reuters: EU vurderer toll på USA-varer