Hektisk innspurt i tysk valgkamp

Begge kandidatene som håper å etterfølge avtroppende statsminister Angela Merkel, driver hektisk valgkamp til siste slutt mens meningsmålingene viser dødt løp.

Avtroppende statsminister Angela Merkel sammen med CDU-kandidat Armin Laschet i Aachen lørdag, dagen før valget i Tyskland der Merkel håper at Laschet velges til å etterfølge henne.
 • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:

Merkel selv reiste til Aachen, hjembyen til ham som kan bli hennes arvtaker, i et siste forsøk på å øke unionspartienes oppslutning.

Hun har 24 timer på seg til å støtte opp om den noe trøblete valgkampen til CDU/CSUs kandidat Armin Laschet.

Han har ligget bak Sosialdemokratenes kandidat Olaf Scholz på meningsmålingene gjennom valgkampen, men den siste målingen viser nærmest dødt løp mellom CDU/CSU og SPD. Utfallet av valget søndag er dermed det mest uforutsigbare på mange år.

Merkel hadde planer om å holde en lav profil i kampen om hvem som blir hennes etterfølger etter 16 år ved makten. Men hun er likevel blitt dratt inn i den intense valgkampinnspurten til partiets upopulære leder, Laschet.

På valgturné

Den siste uken før valget har Merkel tatt Laschet med til sitt valgdistrikt i Stralsund på østersjøkysten nord i det østlige Tyskland, og fredag var hun trekkplaster på kristendemokratenes samling i München.

Les også

Fyrte opp svensk oljekraftverk: – Det blir spennende i vinter

Merkel appellerte for det meste til de eldre velgerne da hun oppfordret dem til å holde de konservative ved makten for å sørge for fortsatt stabilitet – et kjennetegn for Tyskland.

Dagen før selve valgdagen reiste Merkel og Laschet til Aachen, spa- og universitetsbyen ved grensa til Belgia og Nederland, der Laschet vokste opp og fortsatt bor.

– I morgen handler om at Tyskland må forbli stabilt, sa hun i Aachen og kalte Laschet en brobygger som kan få med seg folk for å møte utfordringene som Tyskland står overfor.

Dagen etter at hundretusener av tyskere demonstrerte i landets byer for tiltak mot klimaendringene, sa Merkel at klima blir en av de store utfordringene, men at det ikke kan løses bare med regler og reguleringer.

Statsminister Angela Merkel hevet glasset sammen med kristendemokratenes kandidat Armin Laschet i München og håper at det kan skåles for valgseier på søndag. Tyskland trenger stabilitet, var hennes budskap fredag.
Les også

Handelsmøte mellom USA og EU i fare

Scholz i Potsdam

Scholz møtte samme dag velgere på andre siden av landet, i sin valgkrets i Potsdam, byen i utkanten av Berlin som er kjent for sine palasser som en gang huset de prøyssiske konger.

Den nåværende finansministeren kom som et skudd etter hvert som Laschets valgkamp gikk stadig dårligere, men ifølge målingene risikerer han å gå glipp av seieren i siste minutt.

Han oppfattes som dyktig, men kjedelig, og mange mener han dermed ligner mer på Merkel enn Laschet gjør, og det er nettopp slik stabilitet mange tyskere vil ha i sin statsminister.

Den tredje statsministerkandidaten, Annalena Baerbock fra De Grønne, rundet lørdag offisielt av sin valgkamp foran valget.

Hun regnes for ikke å ha en sjanse til å bli kansler, men De Grønne ventes likevel å øke oppslutningen kraftig i forhold til forrige valg i 2017 og muligens bli del av en koalisjonsregjering.

Olaf Scholz er Tysklands finansminister og sosialdemokratenes statsministerkandidat. Fredag besøkte han Köln, og lørdag gikk turen til Potsdam.
Les også

Høye strømpriser kan true EUs nye klimaplan

Dødt løp på fersk måling

Sosialdemokratene i SPD, som har ledet på målingene de siste ukene, får 26 prosent oppslutning på fredagens måling fra Allensbach Institute, melder nyhetsbyrået DPA.

Det er ned 1 prosentpoeng fra forrige måling og også kun 1 prosentpoeng foran kristendemokratene i CDU/CSU, som får 25 prosent oppslutning, uendret fra forrige måling.

De grønne får 16 prosent, opp 0,5 prosentpoeng fra forrige måling, mens de høyreliberale Fridemokratene går opp 1 prosentpoeng til 10,5 prosent.

Ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) går ned 1 prosentpoeng til 10 prosent, mens sosialistpartiet Die Linke får 5 prosent, ned 1 prosentpoeng.

De Grønnes statsministerkandidat Annalena Baerbock på et valgkampmøte i Mainz. De Grønne har ikke greid å profittere på at klimaendringene har gjort sitt inntog i Tyskland med en katastrofal flom, men ligger likevel an til et betydelig bedre valg enn sist.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valget i Tyskland
 2. Tyskland
 3. Angela Merkel
 4. Olaf Scholz
 5. CDU
 6. SPD
 7. Armin Laschet

Flere artikler

 1. Valget i Tyskland: Sosialdemokratene vil i regjering med FDP og De grønne

 2. Tyskland får ny leder: – Større usikkerhet

 3. Stemmelokalene har åpnet i Tyskland

 4. Olaf Scholz er ett skritt nærmere statsministerkontoret i Berlin

 5. Betalt innhold

  Retorikkeksperter: Derfor er venstresiden og Sp i vinden