Tyskland får ny leder: – Større usikkerhet
For første gang på 16 år kan ikke Angela Merkel bli tysk statsminister. Nå er det større usikkerhet knyttet til tysk økonomi enn på mange år, mener eksperter.
Søndag klokken 18 stengte stemmelokalene, og både Tyskland og resten av Europa er ett skritt nærmere svaret på hvem som skal overta etter Angela Merkel.
– Tyskland er et dominerende land i eurosonen, så hvem som leder landet er også viktig utenfor landets grenser, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.
Sosialdemokratene (SPD), med statsministerkandidat Olaf Scholz, har ligget best an på meningsmålingene i forkant av valget – men ledelsen er knapp.
Scholz er også finansminister i Merkels regjering.
Arvtageren i Merkels eget parti CDU/CSU, Armin Laschet, har vært bak Scholz på meningsmålingene lenge, men har den siste tiden hentet seg inn.
To valgdagsmålinger søndag kveld viser SPD som største parti på 26 prosent, mens én viser dødt løp på 25 hver.
– Stabiliserende kraft
De grønne er ventet å få bedre oppslutning enn ved forrige valg, og kan få muligheten til å bli en del av en ny koalisjonsregjering.
Slutten for tysk kullkraft kan komme tidligere enn ventet
De siste 16 årene med Angela Merkel som landets leder har vært god for tysk økonomi.
– Hun har vært en stabiliserende kraft, mens land rundt har hatt utskiftninger og uro. Det har vært en god periode i tysk økonomi, med lav arbeidsledighet og bedre vekst enn i andre land man kan sammenligne med. Når hun går av blir det større usikkerhet, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.
Årsaken til usikkerheten er blant annet at det går mot å bli en koalisjonsregjering i Tyskland, der det ikke blir et like stort og mektig parti som regjerer, slik det har vært under Merkels tid.
– Mens Frankrike har hatt lav vekst og mye gjeld og Storbritannia har brexit, så har Tyskland vært en stabiliserende kraft. Det er viktig for Europa at den tyske økonomien er sterk og stabil, sier Johansen.
Rekordhøye britiske strømpriser før norsk kabel startes opp: – Vil dra opp prisene
Ny æra?
Sjeføkonomen i DNB Markets sier at markedene er spent på om det går mot en ny finanspolitisk æra i Tyskland.
– Skal de legge fra seg de stramme budsjettene og satse stort på investeringer, blant annet i det grønne skiftet, digitalisering og infrastruktur, spør Haugland.
– Om det blir mer liberale holdninger fra tyske politikere, kan eurosonen også håpe å få mindre strenge budsjettregler etter pandemien, fortsetter hun.
I Tyskland har de en grunnlovsfestet regel om hvor stort budsjettunderskuddet kan være.
– Det har vært et kjennetegn på den tyske økonomien at de har vært forsiktige med å bruke mer penger enn de har. De er ett av få land med relativt lav statsgjeld, sier sjefstrategen i Danske Bank.
Grønnere
Han sier at selv om den tyske økonomien har gått bra under Merkel, har de vært bakpå når det kommer til det grønne skiftet og teknologi.
– De har vært veldig sterke på den mer tradisjonelle formen for eksport og industri, sier Johansen og forklarer at dette er noe landets nye politiske ledelse kan komme til å ønske å investere i.
– De grønne ser nå ut til å kunne bli ett av partiene i en koalisjonsregjering, og de bruke mer på det grønne skiftet, mens de konservative vil holde seg til de stramme rammene, sier Johansen.
Men sjeføkonomen i DNB Markets tror ikke vi vil se et helt nytt Tyskland etter valget, og viser til at Sosialdemokratene heller ikke ønsker endringer i budsjettreglene.
– Det kan gå mot en mer ekspansiv finanspolitikk etter coronapandemien, men jeg tror fortsatt vi vil se et relativt konservativt Tyskland. De tar ikke lett på konsekvensene av gjeldsnivå og budsjettunderskudd, sier Haugland.