Tysk inflasjon stiger til det høyeste siden 1992
Prisveksten i Europas største økonomi øker til 5,3 prosent i desember, langt over sentralbankens mål. Det kan etter hvert fremskynde rentehevinger i EU.
Tysk inflasjon stiger 5,3 prosent på årsbasis i desember, fra 5,2 prosent måneden før, viser foreløpige tall fra Destatis. Det er det høyeste siden 1992, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.
På forhånd var det ventet at inflasjonen skulle dempe seg til 5,1 prosent, viser tall fra Infront.
November var den første måneden på 29 år at prisveksten overgikk fem prosent.
På EU-harmonisert nivå er den tyske inflasjonen på hele 5,7 prosent.
Det har særlig vært energipriser og gjenåpningseffekter knyttet til flaskehalser i produksjon og transport som har dratt prisene oppover. I tillegg måles prisveksten mot 2020, da en del priser var lave på grunn av pandemien.
Råvarer er ingen mirakelkur mot inflasjon
Fortsatt langt over målet
Prisveksten i Europas største økonomi er dermed fortsatt langt over målet til Den europeiske sentralbanken (ESB) på to prosent.
Høy inflasjon både i Europa og USA har ført til at stadig flere tviler på at prisveksten demper seg med det første, noe som kan bety at rentene må økes tidligere. Det kom også klart frem i referatet fra det siste rentemøtet i USA.
ESB-sjef Christine Lagarde har tidligere sagt at det ikke er sannsynlig med rentehevinger det neste året, da inflasjonen hovedsakelig er forbigående og knyttet til pandemieffekter.
Renten i landene som bruker euro ligger på minus 0,5 prosent. Til sammenligning hevet Norges Bank før jul renten for andre gang etter pandemien til pluss 0,5 prosent.
Høyere rente i Europa vil alt annet likt tale for høyere renter også her hjemme.