Tre deler Nobelprisen i økonomi

Nobelprisen i økonomi tildeles David Card, Joshua D. Angrist og Guido W. Imbens.

 • Ine Brunborg
Publisert:

Det kommer frem på en pressekonferanse i Stockholm mandag.

David Card får prisen «for hans empiriske bidrag til arbeidsmarkedsøkonomi,» mens Joshua D. Angrist og Guido W. Imbens får prisen «for deres metodologiske bidrag til analysen av kausale sammenhenger», heter det i begrunnelsen.

– Cards studier av viktige samfunnsspørsmål og Angrists og Imbens innsats har vist at naturlige eksperimenter er en rik kunnskapskilde. Forskningen deres er til stor hjelp når beslutninger til samfunnets beste skal tas, sier priskomiteens leder, Peter Fredriksson.

Prisen har formelt navnet Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Den ble utdelt for første gang i 1969, og er ikke en del av Alfred Nobels testamente.

I år deler prisvinnerne en sum på 10 millioner svenske kroner. David Card får halvparten, mens den andre halvdelen deles mellom Joshua Angrist og Guido Imbens.

Derfor vinner de

Komiteen trekker frem at David Card har analysert arbeidsmarkedseffektene av minstelønn, innvandring og utdannelse ved bruk av naturlige eksperimenter.

«Studiene hans fra begynnelsen av 1990-tallet utfordret konvensjonell visdom, noe som førte til nye analyser og ytterligere innsikt,» skriver komiteen.

De viser blant annet at å heve minstelønnen ikke nødvendigvis fører til færre jobber. Studiene viser også at de som er født i et land ofte kan dra økonomisk nytte av ny innvandring, mens de som innvandret tidligere risikerer å bli negativt påvirket, skriver komiteen.

«Men data fra naturlige eksperimenter er vanskelige å tolke. Å for eksempel utvide den obligatoriske utdanningen med ett år for én gruppe av elever (og ikke andre) påvirker ikke alle i gruppen på samme måte,» står det.

Dette metodologiske problemet løste imidlertid Joshua Angrist og Guido Imbens på midten av 1990-tallet, da de viste hvilke slutninger om årsak og virkning som kan trekkes fra naturlige eksperimenter, skriver komiteen.

Tre nordmenn, to kvinner

Den aller første Nobelprisen i økonomi ble tildelt nordmannen Ragnar Frish og nederlenderen Jan Tingbergen, tilbake i 1969.

Siden har to andre nordmenn fått prisen: Trygve Haavelmo i 1989 og Finn Kydland i 2004.

Frem til nå har til sammen 89 mennesker mottatt prisen. To av disse er kvinner: Elinor Ostrom i 2009 og Esther Duflo i 2019.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nobelprisen i økonomi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Får frisk kapital aksjer til å stige?

 2. Sjeføkonom om boligprisen: – Unormalt svak desember

 3. Betalt innhold

  Slik har amatørene endret Wall Street

 4. Betalt innhold

  Dette kjennetegner de beste investorene

 5. Betalt innhold

  Disse aksjene satser NHHs eksklusive børsklubb på nå