Dette er russerne med villaer og luksusleiligheter i Dubai

Eieren av fotballklubben Monaco, oligarken med kallenavnet «Kadyrovs lommebok» og mannen som ledet den selverklærte «Folkerepublikken Donetsk» i 2014 er blant russerne listet opp med eiendom i emiratet.

Dmitrij Rybolovlev, Alexander Borodai og Ruslan Baisarov er alle oppført med eiendom i det eksklusive området Palm Jumeirah i Dubai.
Publisert: Publisert:

Mer enn 5.300 innbyggere og personer knyttet til den russiske føderasjonen er oppført som eiere av mer enn 9.700 eiendommer i Dubai, viser den omfattende lekkasjen av eiendomsdata E24 har fått tilgang til.

Det gjør russere til en av de største gruppene av utenlandske eiendomsinvestorer i emiratet.

Flesteparten er lite kjente privatpersoner, men andre er fremtredende politikere, statlige tjenestemenn og oligarker, flere med tette bånd til Kreml og president Vladimir Putin.

Russere kontrollerer eiendom i Dubai til en anslått verdi av rundt 30 milliarder kroner. 2.600 av eiendommene ligger i Dubais to mest eksklusive områder, Dubai Marina og Palm Jumeirah.

Flere enn 20 internasjonale medier har samarbarbeidet om undersøkelsene av lekkasjen fra Dubai. Arbeidet har vært ledet av E24. Det lekkede materiale er fra 2020 og ble gitt til E24 av den amerikanske forskningsstiftelsen Center for Advanced Defence Studies (C4ADS).

LUKSUSEIENDOM: Den menneskeskapte Palmen er full av eksklusive eiendommer, og strekker seg ut i vannet like ved Dubai Marina.

– Det alle har tenkt

Jardar Østbø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, og er på ingen måte overrasket over det lekkasjen har avdekket om russere som sitter på eiendom i Dubai.

Han forsker blant annet på den politiske og økonomiske eliten i Russland.

Jardar Østbø er professor ved Institutt for forsvarsstudier, og leder forskningsprosjektet Rusecopol om samspillet mellom russisk politikk, økonomi og den russiske eliten.

– Det er bare en bekreftelse på det alle har tenkt og nærmest visst. Alt har tydet på at dette har foregått i stor stil, men det er noe annet når du får en lekkasje. Det er greit å få en bekreftelse på det, sier Østbø til E24.

Mer enn 100 medlemmer av Russlands politiske elite, offentlige tjenestemenn og oligarker som står russiske myndigheter nær, har eiendom i Dubai, ifølge det lekkede materialet.

Alle signaler tyder også på at det er en økende strøm av russiske penger og russere til Dubai, mener professoren.

– Det er de mer velbemidlede russerne som søker trygghet for seg og sine penger, sier Østbø.

«Kadyrovs lommebok»

Blant russerne som figurerer i Dubai-lekkasjen er Ruslan Baisarov (53), en av landets rikeste forretningsmenn. Han er involvert i prestisjetunge infrastrukturprosjekter – som den nye jernbanebroen som forbinder Kina og Russland.

I lekkasjen er Baisarov oppført som eier av fem leiligheter og en stor villa ved stranden på den luksuriøse menneskeskapte øya Palm Jumeirah. Den totale estimerte markedsverdien er mer enn 89 millioner kroner.

Baisarov eier Tuva Energy Industrial Corporation og majoriteten av entreprenørselskapet SK-most. Baisarov ble så sent som i november innvilget et møte med Putin på hans kontor.

MØTTE PUTIN: Baisarov hadde flere møter med Putin i fjor. Dette bildet er fra november, da de møttes i Moskva for å snakke om ny jernbanelinje til Kina.
Les også

E24 avslører: Kriminelle og etterlyste nordmenn registrert med eiendom i Dubai for over 120 millioner

Like etter at Russland okkuperte og annekterte den ukrainske halvøya Krim i 2014 tilbød Baisarov seg å investere tre milliarder kroner i turistnæringen. Prosjektet ble senere kansellert.

Baisarov har lenge vært en nær alliert av Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov, som er knyttet til i alvorlige brudd på menneskerettighetene, inkludert tortur. Kadyrov har også sendt soldater og militære ressurser til å støtte Russlands invasjon av Ukraina.

VENN: Baisarov omtaler Ramzan Kadyrov som en venn. Bildet av Kadyrov er tatt under en tale til tsjetsjenske soldater i slutten av februar i år.

Kadyrovs prestisjetunge skianlegg i Veduchi utenfor hovedstaden Groznyj er finansiert av Baisarov. Han har også sponset andre av presidentens prosjekter og blir sett sammen med ham ved offentlige anledninger, som St. Petersburg International Economic Forum.

Det nære forholdet har gitt ham kallenavnet «Kadyrovs lommebok».

Selv har Baisarov omtalt Kadyrov som en venn i et intervju med Vedomosti, men nektet for å være lommeboken hans. USA, EU og Storbritannia har alle sanksjonert den tsjetsjenske lederen.

Baisarov er kontaktet for en kommentar til artiklene om Dubai-lekkasjen. Hverken han eller ansatte i hans selskaper har svart på henvendelsene.

SKIANLEGG: Baisarov og Kadyrov tar hverandre i hånden under åpningen av skianlegget i Veduchi sør i Tsjetsjenia.

Fra Donetsk til Dubai

En leilighet i luksuriøse Grandeur Residences-Maury på Palm Jumeirah er registrert på den russiske parlamentarikeren Alexander Borodai (49).

Han ble internasjonalt kjent for sin rolle som «statsminister» i den selverklærte «Folkerepublikken Donetsk», kort tid etter at Russland først invaderte Øst-Ukraina i 2014.

I likhet med flere andre russiske eiere av eksklusiv Dubai-eiendom, er Borodai medlem av Forent Russland, det regjerende partiet som støtter president Putin.

I UKRAINA: Alexander Borodai (i blått) ledet den selverklærte «Folkerepublikken Donetsk» øst i Ukraina etter at Russland okkuperte området i 2014. Her med livvakter etter at et Malaysian airlines-fly med 298 personer om bord som ble skutt ned over okkupert område i juli 2014.

Borodai har vært under sanksjoner av USA, EU og Storbritannia i flere år. Passinformasjon knyttet til registreringen av eiendommen tyder på at han kjøpte den mellom 2012 og 2017.

Han returnerte fra okkuperte ukrainske territorier til Russland i 2015, fortsatte jobben som konsulent i næringslivet og ble valgt inn i statsdumaen i fjor.

Borodai er kontaktet for en kommentar til artiklene om Dubai-avsløringene, men har ikke svart på henvendelsene.

Ingen Russland-sanksjoner

Privatfly og yachter tilhørende russiske oligarker har angivelig satt kursen mot Dubai de siste månedene, etter strenge sanksjoner som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

De forente arabiske emirater (UAE), som Dubai er en del av, har ikke iverksatt noen sanksjoner og har avstått fra å kritisere krigen, angrep på sivile og mulige russiske krigsforbrytelser i Ukraina.

Les også

Kommentator Torbjørn Røe Isaksen: Pengeparadiset

Med sterkere politisk trykk i Vesten for å følge med på og ettergå russiske penger, er det naturlig at russere vil ha pengene sine der det er mer hemmelighold, ifølge Østbø.

– I og med at den internasjonale politiske situasjonen er som den er, og trusselen om sanksjoner ligger der, er det helt naturlig at flere russere søker seg til Dubai, sier han.

SKATTEPARADIS: Dubai er kjent som en «lekeplass for de rike», og regnes som et av verdens mest lukkede skatteparadis.

En av Russlands rikeste kvinner

Andre kjente russere som er oppført som eiere inkluderer Roman Lyabikhov, Duma-medlem fra kommunistpartiet, som er under sanksjoner fra USA, Storbritannia, EU, Sveits og Canada.

Lyabikhov står oppført med en 109 kvadratmeter leilighet i eksklusive Dubai Marina nær stranden, anslått til å være verdt rundt fire millioner kroner.

Han er kontaktet for en kommentar i forbindelse med lekkasjen, men har ikke svart på henvendelsene.

Gulsina Minnikhanova er en annen som står oppført som eier av en leilighet i Palm Jumeirah.

Hun er kona til presidenten i den russiske republikken Tatarstan, og en av Russlands rikeste kvinner. Det skriver iStories, en av samarbeidspartnerne som har jobbet med Dubai-avsløringene. Ektemannen Rustam Minnikhanov aldri har meldt fra om leiligheten.

Les også

SV om Dubai-avsløringene: – Viser hvorfor skatteparadis er så skadelig

Flere med tilknytning til ledelsen i Tsjetsjenia dukker også opp i lekkasjen, i tillegg til den tidligere nevnte Baisarov.

Assistenten til president Ramzan Kadyrov, Akhmad Yasayev, er oppført som eier av en leilighet, skriver iStories. Han har hatt flere ulike roller under den tsjetsjenske lederen, inkludert viseinnenriksminister og sjef for Kadyrovs sekretariat.

Ziyad Sabsabi, sønnen til den tidligere tsjetsjenske senatoren Mohammed Sabsabi, dukker også opp i lekkasjen. Faren er i dag utsending for Tsjetsjenia til Russland, og var i sin tid alliert med faren til Ramzan Kadyrov, skriver nettstedet.

EKSKLUSIVT: Russere er ikke alene om å sitte på eiendom i Dubai Marina. Utenlandske eiere har over 82.000 leiligheter og kontorer i denne delen av byen.
Les også

Skattekrim om Dubai-avsløringene: – Oppsiktsvekkende

Syed Ali, professor i sosiologi ved Long Island University i New York og forfatter av boken «Dubai: Gilded Cage», sier til E24 at russiske forretningsfolk kom til Dubai på 90-tallet da Sovjetunionen falt fra hverandre, for å handle varer de tok med seg hjem.

– På den tiden satte mange butikker og etablissementer opp ekstra russiske skilt. På begynnelsen av 2000-tallet skjøt eiendomsmarkedet til værs. Og i det siste tiåret har russiske oligarker returnert igjen for å hvitvaske pengene sine.

FORSKET I DUBAI: Syed Ali er sosiologiprofessor ved Long Island University i New York og forfatter av boken «Dubai: Gilded Cage». Han bodde i Dubai mens han forsket på boken sin.

Monaco-eier

Den russiske oligarken Dmitrij Rybolovlev (55) er en annen som dukker opp i lekkasjen.

I motsetning til en del andre oligarker har Rybolovlev, som er kypriotisk statsborger, holdt seg lenger unna russisk politikk. Han skal ha bodd i Europa siden 2010, etter at han ble tvunget til å selge sin kontrollerende eierandel i den russisk kunstgjødselprodusenten Uralkali til tre russiske forretningsfolk.

Han står oppført som eier av en villa i Palm Jumeirah med en estimert verdi på 3,5 millioner dollar.

Rybolovlev er i dag hovedeier i fotballklubben AS Monaco, etter å ha kjøpt to tredeler av klubben i 2011.

SERIEMESTER: Den russiske oligarken og AS Monaco-eieren Dmitrij Rybolovlev da fotballklubben sikret den franske ligatittelen i mai 2017.

I 2018 ga en dommer i Monaco oligarken formelt status som siktet i en korrupsjonsetterforskning. Anklagene gikk ut på at Rybolovlev skal ha brukt gaver og billetter til fotballkamper for å påvirke lokalt politi i forbindelse med en konflikt med en kunsthandler.

Det var ikke første gang Rybolovlev har stått i kontroverser.

I 2008 kjøpte han en kjempeeiendom i Palm Beach i Florida fra Donald Trump for 95 millioner dollar. Den fremtidige amerikanske presidenten skal ha sittet igjen med 54 millioner dollar i profitt fra salget, med datidens kurs rundt 270 millioner kroner.

Eiendomssalget fikk senere kritikk da Trump ble president og ble møtt med anklager om at Russland hadde hjulpet han til valgseieren. Rybolovlev har senere solgt eiendommen.

Les også

Russiske oligarker, kriminelle og sanksjonerte politikere er storeiere i Dubai

Dubai: «Faktuelt unøyaktig»

Myndighetene i Dubai har ikke svart på en rekke konkrete spørsmål fra E24 i forbindelse med lekkasjen. I en uttalelse sendt via Emiratenes ambassade i Oslo, skriver regjeringen i Dubai:

«Påstandene som fremsettes om eierskap av eiendom i Dubai er faktuelt unøyaktige. De forente arabiske emirater har et tydelig regulatorisk rammeverk, i tråd med internasjonale standarder og lovverk for å bekjempe økonomisk kriminalitet», og fortsetter:

«Dubai Land Departement (det offentlige organet som har ansvar for eiendomssektoren i Dubai journ.anm.) med dets aktiviteter og prosesser, er en hjørnestein i dette arbeidet».

Publisert:
Gå til e24.no