Overblikk: Oljemilliarder, markedsuro og gigantisk kryptoran

Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken på tampen av uken.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Galopperende priser og utsikter mot høyere renter har skapt stormer på verdens børser også denne uken, mens ferske kvartalsrapporter fortsetter å tikke inn fra inn- og utland.

Innimellom rapporter og fallende aksjekurser, har finansminister Trygve Slagsvold Vedum lagt frem et revidert nasjonalbudsjett – og flere økonomer ble overrasket over pengebruken.

Samtidig har Økokrim startet etterforskningen av et av historiens største kryptoran, som har rammet flere hundre nordmenn.

Her får du et overblikk over uken som har gått.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte regjeringens oppdaterte budsjett denne uken.

352 milliarder kroner

Det er oljepengebruken regjeringen har lagt opp til i revidert nasjonalbudsjett, som finansminister Trygve Slagsvold Vedum la frem denne uken.

Han har dermed oppdatert og justert statsbudsjettet som ble vedtatt i fjor.

Årets oljepengebruk er så vidt lavere enn fjorårets – men 30 milliarder kroner mer enn anslaget fra oktober.

Månedene som fulgte var imidlertid dramatiske, med krig i Ukraina og energikrise i Europa. Det har gitt en rekke nye utgifter for regjeringen, inkludert en forlenget strømstøtte og nye tiltak til forsvaret og flyktninger.

Finansministeren har tidligere lovet å stramme inn på pengebruken, men den var likevel høyere enn flere sjeføkonomer og eksperter hadde sett for seg. Den kan også, isolert sett, bidra til en raskere renteoppgang fra Norges Bank, mener Kjersti Haugland i DNB Markets.

Professor Ola Honningdal Grytten ved NHH ga for øvrig det reviderte budsjettet terningkast tre (eller fire), og sa følgende til E24:

– Vi ser at regjeringen prøver å redusere oljepengebruken. Men i en tid hvor arbeidsledigheten er lavere enn på 13–14 år, økonomien går for fullt og det er et stort inflasjons- og rentepress, mener jeg man burde strammet inn enda mer.

Prisene har steget til sitt høyeste på flere tiår flere steder i verden. I Norge er prisveksten på sitt høyeste siden finanskrisen.

Brennhet prisvekst og uro i markedet

Pandemi og krig har satt fart i prisveksten rundt om i verden. Mat, bensin og strøm har blitt dyrere, og denne uken fikk vi vite at den norske totalinflasjonen la seg på 5,4 prosent i april – langt sterkere enn analytikerne ventet, og det høyeste siden 2008.

Men norske husholdninger er blant dem som har minst grunn til å klage, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til E24 denne uken.

For det er ikke bare i Norge prisene stiger. Denne uken meldte Danmark om den høyeste inflasjonen siden 1984 på 6,7 prosent. I Sverige har inflasjonen klatret til 6,1 prosent, mens i Storbritannia og Tyskland er den på 7,0 og 7,4 prosent.

I USA har prisveksten løpet enda høyere til 8,3 prosent – og den brennhete inflasjonen avtar ikke like mye som analytikerne ventet på forhånd.

Høy inflasjon peker gjerne mot høyere renter, og USAs mektige sentralbank har fra før varslet kraftige grep mot den skyhøye prisveksten.

Men høyere renter anses ikke som godt nytt for vekst- og teknologiselskaper. Det har vist seg på verdens børser denne uken, der særlig teknologiselskapene har fått gjennomgå. Men nedgangen har tidvis vært bred på både Wall Street, i Europa og på de asiatiske børsene.

Uroen har også svekket den norske kronen, som ikke anses som en trygg havn når det stormer i markedet. Det har gjort at dollaren nå er på sitt dyreste siden 2020 – og euroen koster igjen mer enn 10 kroner.

Nettspillet Axie Infinity ble i mars åstedet for et av historiens største kryptotyverier.

Historisk kryptotyveri

Denne uken varslet Økokrim at de har startet å etterforske et av de aller største kryptovalutatyveriene i historien.

Den 23. mars i år ble spillet Axie Infinity utsatt for et dataangrep. Utbyttet fra angrepet var kryptovaluta verdt rundt fem milliarder kroner.

Den gang hadde 750 personer i Norge verdier i nettspillet. Disse norske kundene kan ha blitt frastjålet valuta for opptil 50 millioner kroner, tror Økokrim.

Nå vil Økokrim komme i kontakt med flest mulig nordmenn som hadde verdier i spillet da hackingen skjedde.

Amerikanske FBI mener det er den nordkoreanske hackergruppen Lazarus som står bak angrepet – og Økokrim tror det er usannsynlig at man får noen på tiltalebenken i Norge.

Økokrim og FBI skal nå samarbeide om å avsløre hvitvaskingsprosessen de mener hackerne nå har satt i gang med.

Godt og blandet

  • Oljegiganten Saudi Aramco tok denne uken over tittelen som verdens mest verdifulle børsselskap, etter en periode med skyhøye energipriser. Apple har fra før tronet øverst på listen siden 2020, men aksjen har den siste tiden falt markant.
  • Norsk næringsliv samlet seg på NHOs årskonferanse denne uken, med et bakteppe av krig i Europa og stor økonomisk usikkerhet. Dette var første gang siden coronapandemien slo inn at den tradisjonelle årskonferansen fant sted, men Jens Stoltenberg måtte imidlertid melde avbud på grunn av coronasmitte.
  • Verdens største tobakksselskap, Philip Morris, har lyst til å kjøpe den svenske snusprodusenten Swedish Match, og har lagt inn et bud som verdsetter selskapet til 155 milliarder kroner. Aksjekursen til det svenske selskapet har steget kraftig på Stockholmsbørsen etter nyheten.

Helgetips

På E24 denne helgen kan du lese mer om hackerangrepet og kryptotyveriet som Økokrim etterforsker. Norske Aleksander Leonard Larsen er blant gründerne bak nettspillet som er rammet – og er Ukens navn i E24.

På vei inn i helgen vil jeg også komme med et serietips: Apple TV-serien Severance. Den handler om mellomlederen Mark Scout og kollegaene hans som har fått minnene fra inn og utenfor jobb atskilt. Når de kommer på jobb husker de altså ingenting fra privatlivet – og motsatt.

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til ine@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Ine

Publisert: