Britiske selskaper vurderer brexit-flukt

Tre av fire britiske toppsjefer vurderer å flytte hovedkontoret eller deler av virksomheten ut av Storbritannia som følge av brexit.

SIKRER SEG: 76 av 100 britiske toppsjefer sier i en ny undersøkelse at de vurderer relokalisering ut av Storbritannia etter brexit. Her er en EU-ballong knyttet fast i Winston Churchill-statuen utenfor det britiske parlamentet.
Publisert: Publisert:

De store økonomiske omveltningene har foreløpig uteblitt etter britenes EU-nei for tre måneder siden.

Men britiske selskaper forbereder seg på at situasjonen kan endre seg, viser en undersøkelse som KPMG har gjennomført blant 100 toppsjefer, ifølge Bloomberg.

Mens 69 prosent svarer at de tror den britiske økonomien vil fortsette å vokse det neste året, svarer 76 prosent av dem at de vurderer en eller annen form for relokalisering utenfor øyriket.

– Toppsjefene reagerer på den rådende usikkerheten med beredskapsplanlegging, sier styreleder Simon Collins i KPMG i Storbritannia i en pressemelding.

– Over halvparten tror Storbritannias evne til å gjøre forretninger blir svekket med en gang vi utløser brexit. Derfor er det viktig at de planlegger for flere scenarioer for å sikre seg mot mulige framtidige konsekvenser, sier han.

– Bør være bekymret

Deltakerne i undersøkelsen er alle administrerende direktører i selskaper med årlig omsetning på minst 100 millioner pund, rundt 1,05 milliarder kroner etter dagens kurs, og med over 500 ansatte.

72 prosent av dem sier de selv stemte for fortsatt EU-medlemskap. 73 prosent av dem gir uttrykk for at de forventer at selskapet de leder, skal vokse det kommende året.

Les også

Disse byene vil ta Londons trone som finansmetropol

Før folkeavstemningen i juni advarte daværende finansminister George Osborne om at en brexit ville sette 820.000 britiske jobber i fare.

– Politikerne burde være bekymret for at britiske selskaper flyttes til utlandet. De må tidlig komme dem i møte for å forstå hvilke forsikringer de skal tilby, sier Collins.

Flere byer i Europa står klare til å lokke selskaper bort fra Storbritannia. I forrige uke var en delegasjon fra Frankfurt i London for å knytte kontakter med britiske forretningsmenn.

Også fra Paris og Dublin har det kommet signaler om at byene ønsker å overta Londons rolle som Europas ubestridte finansmetropol.

Les også

Østeuropeiske land truer med brexit-veto

Avventer

Den britiske regjeringen har ikke ønsket å utløse den såkalte artikkel 50 som setter i gang forhandlingene om brexit med EU, før den har en klar plan.

Det vil ikke skje i år, men tidlig neste år, ifølge utenriksminister Boris Johnson.

Statsministerens kontor har imidlertid avvist at det finnes noen slik tidsplan. Statsminister Theresa May har tidligere uttalt at hun ikke kommer til å kommentere brexit-prosessen underveis.

Les også

– May vil starte brexit-prosessen i februar

Les også

Dette brexit-teamet skal grave frem avtaler med Storbritannia fra 70-tallet

Les også

Rekordhopp for britisk nøkkeltall: – Det ser vesentlig bedre ut

Publisert:

Her kan du lese mer om