Gjør seg klar for det verste – Norge i samtaler om egne brexit-avtaler

Arbeidet med å sikre handelen til Norges klart største handelspartner etter brexit er i gang. 

DIALOG: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at de har vært i dialog med Storbritannia for å sikre tilgangen til det britiske markedet etter brexit.
Publisert: Publisert:

29. mars skal Storbritannia etter planen forlate EU. Britene har ikke klart å bli enige om hvilken forbindelse de skal ha til EU etter utmeldingen. Et av scenarioene er at de melder seg ut uten noen handelsavtale, som betyr at britene ikke lenger vil være en del av EUs interne marked, hvor også Norge er med.

Skjer dette, kan det over natten bli innført toll på en rekke norske varer. Økt toll vil gjøre det vanskeligere å selge varer til landet, som står for en femtedel av norsk eksport.

– Storbritannia er en av våre aller største handelspartnere, og vi ønsker et så nært og omfattende handelsforhold til Storbritannia som mulig også etter brexit, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en e-post til E24.

Les også

Norges største handelspartner snus på hodet av brexit: – Oppskrift på mulig kaos

I handelssamtaler

Isaksen sier at regjeringen i dag har tett dialog med Storbritannia om hva som vil skje dersom de går ut av EU uten en avtale.

– I så fall vil det være aktuelt for Norge å inngå egne midlertidige avtaler med Storbritannia for å sikre fortsatt gode vilkår for norske handelsinteresser. Vi er allerede enige om utgangspunktet, og jeg har fått forsikringer fra den britiske handelsministeren Liam Fox om at vi deler et felles mål om at handelen kan fortsette som i dag, uttaler Isaksen.

Onsdag den 23. januar har Røe Isaksen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide invitert det norske næringslivet til et møte for å diskutere brexit-konsekvenser. De skal blant annet dele vurderinger og høre hvilke utfordringer næringslivet frykter brexit kan gi.

Les også

DNB forbereder seg på London-flukt ved «hard brexit»

– Forbereder oss på alle scenario

I 2018 eksporterte Norge varer til Storbritannia for 212 milliarder kroner og importerte varer for 38 milliarder kroner.

Norges klart viktigste eksportvare til Storbritannia er olje og gass, som i fjor sto for 68 prosent av eksporten vår til landet. I dag gjelder egne avtaler mellom Norge og Storbritannia olje og gass, slik at brexit ikke vil gi noen direkte effekt.

For sjømatnæringen, som eksportere varer for over seks milliarder kroner i 2018, kan brexit-effekten bli mer dramatisk. Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) besøker London neste uke for å diskutere adgangen til vårt fjerde viktigste sjømatmarked.

– Vi jobber grundig med brexit, og forbereder oss på alle scenario. Vi vil uansett sikte mot at handelen kan fortsette som i dag, og at marknadsadgangen for sjømat til Storbritannia blir den samme, skriver Nesvik i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Publisert:

Her kan du lese mer om