Theresa May tror brexit kan bli avlyst

Det er mer sannsynlig at Storbritannia blir værende i EU enn at landet går ut av unionen uten en brexitavtale i boks, advarer statsminister Theresa May.

Publisert:

En rekke britiske medier fikk søndag kveld tilsendt utdrag fra en tale den britiske statsministeren skal holde for fabrikkarbeidere i Stoke-on-Trent mandag, dagen før den skjebnesvangre avstemningen i Underhuset om avtalen hun har forhandlet fram med EU.

Det er ventet at statsministeren vil tape avstemningen med klar margin. Det innrømmer regjeringen selv.

– Jeg tror det er usannsynlig at vi vinner avstemningen, for å være ærlig. Det er ikke umulig, men det er usannsynlig, sier handelsminister Liam Fox til BBC.

Les også: Rapport: Ti farer for 2019 som kan snu verden på hodet

Frykter blokkering

I talen ventes May komme med en kraftfull advarsel til de folkevalgte. Ifølge henne kan et nei til avtalen nemlig føre til at hele skilsmissen blir avlyst.

I utdragene som er distribuert til pressen på forhånd, kommer det fram at May nå mener det er mer sannsynlig at de folkevalgte vil blokkere skilsmissen enn å la Storbritannia krasje ut av EU uten å ha en avtale på plass.

– Som vi har sett de siste ukene, er det noen i Westminster som ønsker å forsinke eller til og med stoppe brexit, og som vil ta i bruk alle tilgjengelige virkemidler for å gjøre det, heter det i taleutkastet.

Fikk du med deg? Krasjer sakte ut av EU: Dette er brexit-scenarioene

May ber parlamentarikerne vurdere nøye hvilke konsekvenser handlingene deres vil få for britiske velgeres tillit til demokratiet.

– Hva om vi befant oss i en situasjon der Parlamentet forsøkte å ta Storbritannia ut av EU i strid med en folkeavstemning der flertallet stemte for å bli?

– Folks tillit til demokratiske prosesser og til deres politikere ville ha lidd katastrofal skade, heter det.

Hjelp fra EU

May skal også møte i Underhuset mandag ettermiddag. Der er det ventet at hun vil oppdatere de folkevalgte om et brev med nye forsikringer som hun har mottatt fra EUs ledere.

Formålet med brevet er å berolige de britiske parlamentarikerne. Men det er høyst usikkert om uttalelsene EU kommer med, vil være nok til å snu stemningen. I britisk presse er brevet blitt omtalt som «Operasjon fikenblad», og få venter at EU vil komme med vesentlige nye innrømmelser.

Tvert imot har EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker gjentatte ganger uttalt at avtalen som nå ligger på bordet, er den eneste mulige, og at det ikke vil bli åpnet for nye forhandlinger.

Les også: Næringsministeren sier at Norge ruster seg for alle tenkelige brexit-scenarioer

Irsk problem

De folkevalgtes hovedinnvending mot avtalen er ordningene som er forhandlet fram for å sikre at det ikke oppstår nye hindre langs grensa mellom Irland og Nord-Irland. Bekymringen er at disse ordningene skal bli en felle som fanger Storbritannia i en omstridt tollunion med EU på ubestemt tid.

Storbritannia skal etter planen forlate EU den 29. mars i år. Datoen kan bli utsatt hvis EUs medlemsland og Storbritannia enstemmig blir enige om det. I tillegg har EU-domstolen fastslått at britene har rett til ensidig å avlyse utmeldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om