Klokken tikker mot brexit – håper å sikre fisken

Fiskeriminister Tom Harald Nesvik (Frp) håper Norge får i havn en avtale som gjør at norsk fisk ikke blir rammet av brexit. – Du har ikke en avtale før den er endelig underskrevet, understreker han.

TIKKER: Klokken tikker og det er fremdeles uavklart hva som skjer med Storbritannia etter at de skal forlate EU 29. mars. Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) sier at Norge har jobbet intenst med å få på plass avtaler som sikrer Norges markedstilgang i øyriket.

Foto: Frode Hansen VG
 • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

Dersom Storbritannia krasjer ut av EU uten en handelsavtale 29. mars, opphører alle dagens gjeldende regler for eksport til Storbritannia, landet som i dag er Norges klart største eksportmarked. En av de viktigste eksportvarene til øyriket er fisk, og i fjor eksporterte Norge sjømat for 5,8 milliarder kroner til Storbritannia.

– Vi gjør det vi kan for å gi fiskerinæringen forutsigbarhet, sa fiskeriminister Tom Harald Nesvik under et møte med næringen.

Tollsatsene på fisk er bundet på null prosent gjennom WTO, slik at det ikke blir innført toll dersom britene kuttes fra EUs indre marked.

Men markedsadgangen er ikke sikret med det.

Fiskeriministeren sier at de jobber med å bevare dagens preferansetoll og fravær veterinærkontroll på grensen for norsk sjømat, dersom Storbritannia krasjer ut av EU.

– På de aller fleste områder, både når det gjelder de veterinære forhold og importen til Storbritannia, er det meste for så vidt klart, men de har ikke lov til å skrive under på en avtale før utskillelsen fra EU har funnet sted.

Les også

Oljefondet trosser brexit-frykt: Fortsetter å satse i Storbritannia

Ikke spikret

I slutten av januar sa utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) at Norge hadde gryteklare avtaler med Storbritannia, dersom det ble en hard brexit. Nesvik advarer mot å ta en seier på forskudd.

– Du skal aldri si aldri, fordi du har ikke en avtale før den er endelig underskrevet. Men slik det ser ut nå, så ser det ut som om vi har kontroll på det meste. Jeg har to ganger vært i London for å ha møter med George Eustice. Nå trakk dessverre nettopp han seg nettopp i protest mot egen statsminister, som var dumt, svarer Nesvik.

Nesvik peker på at Norge og Storbritannia har hatt gode handelsforbindelser i lang tid.

– Og de sier at det er ingen grunn til at det ikke skal være gjeldende når de går ut av EU.

Les også

Brexit: Slik blir sluttspillet

Avhenger av EU

I tillegg til tollen på videreforedlet fisk, så sier fiskeriministeren at det blir en utfordring med å finne en enighet rundt fiske- og importkvoter.

– Som er utfordringen hvis vi ikke får en avtale, så er det de bearbeidet produktene vi vil slite på, siden det er andre tollinjer som slår inn. For havbruksnæringen er jeg heller ikke nervøs, siden det er lave tollsatser her og. Jeg har relativt god tro på at vi vil finne en løsning på de aller fleste tingene, sier han.

Nesvik trekker samtidig frem at handelsforbindelsene til Norge og Storbritannia avhenger av EU, og peker på at mye av fiskeritransporten fra Norge går gjennom EU-land.

– Mye av den ferske laksen vår kommer via bil gjennom Europa og gjennom den engelske kanal. Det er ingen byer i dette området som kan ta mot opp mot 5000 vogntog som sliter med å komme igjennom, og da sliter de lastetransportene som har et avklart forhold med køen, sier Nesvik, og understreker at norske myndigheter jobber med problemet.

Les også

Kommentar: Verdens investerbare sjømatunivers inneholder kun 20 prosent laks

– Nervøsitet

En avtale ved et no deal-scenario vil være en midlertidig avtale for å videreføre dagens handel.

– Det er ikke mulig å forbedre markedsadgangen til Storbritannia denne gangen, men på sikt kan vi forhandle videre med mål om å styrke markedstilgangen.

– Selv om nervøsitet og usikkerhet preger forhandlingene nå, så er jeg rimelig sikker på at vi ville finne gode løsninger på sikt, sier han.

Nesvik sier at det ikke har vært uttrykt stor usikkerhet fra fiskerinæringen inn mot departementet. I møtet med fiskerinæringen fikk departementet få spørsmål om brexit.

– De har fokus på prosessen inn mot EU. Vi har en tett dialog, og tro meg, hvis det er misnøye med oss så lar de oss høre det.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeri
 2. Oppdrettsnæring
 3. Brexit
 4. Storbritannia

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik kan brexit lamme sjømathandelen. – I verste fall blir det full stopp.

 2. Norge i samtaler om egne brexit-avtaler

 3. Betalt innhold

  Kinesisk minister til Norge for å diskutere norsk sjømateksport til Kina

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nesvik: – De får ingen fisk av meg

 6. EU og Norge ikke i mål med fiskeriavtale for 2020