Britene sa nei kort til brexit-utsettelse med knapp margin
Parlamentet i Storbritannia stemte for å be EU om en utsettelse av landets utmelding fra handelsblokken. Det er uvisst om de får EU med seg på dette.
Etter å ha stemt ned en rekke forslag, så landet Underhuset torsdag til slutt på at de vil utsette brexit. Forslaget fikk 412 mot 202 stemmer. Da forslaget gikk igjennom, hadde parlamentet tidligere på dagen sagt nei til en utsettelse til 30. juni.
Forslaget innebærer at de ber om en utsettelse av utmeldingen til 30. juni, dersom parlamentet vedtar en utmeldingsavtale 20. mars. Hvis neste ukes avstemning faller gjennom, så vil de be EU om en lengre utsettelse.
Det er uklart hva politikerne vil bruke en utsettelseperiode til, da de tidligere på kvelden stemte nei til en ny folkeavstemning om EU-medlemskap. Forslaget om en ny folkeavstemning falt med en overvekt på hele 249 stemmer.
Et argument for en ny avstemning, var at den første ble gjort uten å vite hva konsekvensene av en utmelding ville bli. Motargumentet er at en ny folkeavstemning tilsidesetter resultatet folket stemte frem.
Brexit-resultatet «alle» frykter stemt ned
Uklar vei videre
Veien videre avhenger av at alle EUs medlemsland godtar en utsettelse. Hvis unionen ikke går med på dette, så kan britene fremdeles krasje ut av EU uten en avtale 29. mars.
EU-kommisjonen uttalte etter avstemningene at det ikke er noen automatikk i en utsettelse, og at EU må vurdere sine egne interesser.
Onsdag stemte parlamentet – med et overtall på fire knappe stemmer – for at de ikke skulle forlate EU uten en avtale.
Brexitavtale stemt ned: Frykter store negative konsekvenser for norsk næringsliv
Seier for May
Underhuset stemte også over om at parlamentet skal ta kontroll over veien videre fra og med 20. mars, et forslag som falt med en overvekt på 2 stemmer.
Statsminister Theresa May fikk med det en sjelden seier i parlamentet, ved at hun beholder en viss kontroll over veien videre.
Under debatten fikk statsminister Theresa May pepper fra flere av parlamentets medlemmer for å ikke bygge bro politisk i EU-spørsmålet.
– Etter de siste dagenes kaos så har vi alle mulighet til å finne en løsning på krisen vårt land går inn i, sier Labour-leder Jeremy Corbyn, og sier at regjeringen har sviktet i å finne en løsning.
– Vi har startet med møter med medlemmer fra hele huset for å finne et konsensus og et kompromiss som møter behovene til landet vårt, sa han videre.
Etter debatten uttalte sekretær i helsedepartementet, Matt Hanock, at det fremdeles er mulig å komme i havn med brexit 29. mars. Dette avhenger av at det store flertallet som til nå har vært mot statsministerens forslag snur.