Iran trekker seg helt ut av atomavtalen

Uroen i Midtøsten eskalerer søndag kveld etter at USA fredag drepte iransk toppgeneral.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Statlig iransk tv leste søndag kveld opp en erklæring fra president Hassan Rouhanis administrasjon der det ble gjort klart at Iran fra nå av ikke vil overholde atomavtalens grenser for anrikning av uran og lagring av uran, skriver NTB.

Samtidig gjør administrasjonen det kjent at den vil se bort ifra avtalens regelverk for kjernefysisk forskning og utvikling.

Ifølge Al Arabiya sier en talsperson for regjeringen at de vil reversere beslutningen dersom USA fjerner sanksjonene mot landet.

Nyheten kommer etter at USA fredag likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani.

Atomavtalen ble fremforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015, og trådte i kraft året etter.

Hensikten med avtalen var å hindre at Iran utviklet atomvåpen mot at de øvrige avtalepartene lettet på sanksjonene mot landet.

USA trakk seg ut av atomavtalen tilbake i 2018 etter at president Donald Trump mente at avtalen ikke i stor nok grad hindret Iran fra å utvikle atomvåpen. Samtidig gjeninnførte USA en rekke sanksjoner mot Iran.

Les også

Les også: Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

Irak vil ha USA-ledet koalisjon ut av landet

Tidligere søndag ble det kjent at Iraks nasjonalforsamling krever at den USA-ledede militærkoalisjonen forlater landet. Koalisjonen består av rundt 5.200 soldater, hvorav rundt 70 er norske.

Nato bekreftet søndag at generalsekretær Jens Stoltenberg har kalt inn til hastemøte om situasjonen.

– Generalsekretær Stoltenberg besluttet å kalle inn Det nordatlantiske råd til møtet etter samtaler med de allierte. Der skal situasjonen i Midtøsten bli diskutert, uttalte en talsperson i Nato til VG.

Les også

Les også: Frykter Iran vil «kaste hansken»: – Som å drepe USAs visepresident

Kraftig børsfall i Midtøsten

Da børsene i Midtøsten søndag for første gang holdt åpent etter angrepet, bød det på kraftig nedgang over hele regionen.

Nedgangen var verst på Kuwait-børsen som faller over fire prosent. Samtidig falt Tadawul-børsen i Saudi-Arabia 2,5 prosent, hvor oljekjempen Saudi Aramco falt 1,7 prosent. EGX30-indeksen i Kairo falt samtidig 4,4 prosent, den største nedgangen siden september, ifølge Bloomberg.

Også børsene i De forente arabiske emirater, Qatar, Bahrain, Israel og Oman falt søndag.

«Investorer som håpte på mindre geopolitisk spenning i Midtøsten og Nord-Afrika i 2020 fikk sine håp knust på årets andre dag. 2020 vil fortsette å være et år med høy geopolitisk spenning, sier sjefstrateg Mohammed Ali Yasin i Al Dhabi Capital, ifølge Bloomberg.

Nyhetsbyrået APs direktedekning av situasjonen i MidtøstenBørsene i store deler av verden har falt etter angrepet natt til fredag
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Iran
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Midtøsten

Flere artikler

 1. Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA

 2. Oljeprisen stiger til over 70 dollar på uro i Midtøsten

 3. 45 norskkontrollerte skip i konfliktområdet: Rederiforbundet er dypt bekymret for utviklingen

 4. Betalt innhold

  Oljeprisen over 70 dollar

 5. Den skjulte «krigen»: USA og Iran kjemper om pistasjnøtter