Nok et nederlag for Boris Johnson: – Dette lovforslaget stopper i praksis forhandlingene
Statsminister Boris Johnson gikk på nok en smell da hans egne partifeller var med på å gi flertall for lovforslaget som skal hindre en hard brexit. De avviser også hans ønske om nyvalg.
Saken oppdateres.
I en intens maktkamp mellom statsminister Boris Johnson og parlamentet, ble det onsdag klart at flertallet i Underhuset stemte for et lovforslag som skal stoppe en hard brexit 31. oktober.
Med 327 mot 299 stemmer måtte statsministeren se at flere av hans partifeller stemte for lovforslaget som ble fremmet av Labour, som skal gjøre det umulig å tre ut av EU uten en avtale 31. oktober.
I tillegg gikk hans forslag om et nyvalg 15. oktober på et knusende nederlag med 242 stemmer overvekt mot seg. Han trengte to-tredjedeler av stemmene for å få forslaget gjennom Underhuset.
– Han må være den første opposisjonslederen i vårt land som avslår invitasjonen til et valg. Jeg kan kun spekulere i hans motiver. Den åpenbare konklusjonen er at han ikke tror han vil vinne, sa Johnson etter avstemningen.
Kveldens debatt og voteringer ble lenge fulgt av en marginal oppgang for pundet, men etter parlamentet sa nei til nyvalg fikk valutaen et ekstra løft.
Parlamentet i førersetet
De folkevalgte har med det kommet et skritt nærmere å ta tilbake kontroll over brexit-prosessen, før de blir satt på gangen mellom 12. september og 14. oktober. Nå er det opp til Overhuset å gi lovforslaget, som ble foreslått av Labour, endelig godkjennelse.
– Dette lovforslaget stopper i praksis forhandlingene, og gir kontrollen over til EU. Jeg synes det er veldig synd at parlamentsmedlemmene har stemt som dette, det er et svik mot deres plikt, sa Johnson til parlamentet etter avstemningen.
Norge forbereder seg på Brexit: Frykter kø og kaos
Lovforslaget hovedpunkter er at parlamentet enten må:
- Vedta en utmeldingsavtale.
- Godta en utmelding uten en avtale.
- Be EU om en utsettelse av artikkel 50, altså utmeldingsdatoen. Den nye datoen er skissert til å bli 31. januar 2020.
Labour-leder Jeremy Corbyn gikk hardt ut mot Johnson.
– Hvis han har en brexit-plan, så burde han gjøre den offentlig enten gjennom en folkeavstemning eller et nyvalg, sa Labour-lederen etter avstemningen.
Risikabelt med nyvalg
Å stemme for et nyvalg ville vært risikabelt for både Labour og De konservative, som begge har falt i unåde blant velgerne.
Corbyn har lenge ønsket et nyvalg, men på meningsmålingene har partiet kraftig motvind. Siste meningsmåling fra YouGov ga partiet en oppslutning på 22 prosent, som er nesten en halvering fra valgresultatet i 2017.
Også De konservative, som gjorde et skuffende valg i 2017, sliter blant velgerne, med en oppslutning på 34 prosent, 8,4 prosentpoeng lavere enn ved forrige valg.
De store vinnerne på YouGovs måling er partiene som har tatt klarest standpunkt i brexit-spørsmålet: Brexitpartiet (13 prosent) og Liberaldemokratene (17 prosent).
Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer
Forlatt
Onsdagens nederlag for Johnson er det andre på to dager, etter at flere av hans partifeller tirsdag gikk til åpent opprør. 21 av de lengstsittende parlamentsmedlemmene fra Det konservative partiet sa at de ville stemme for lovforslaget som i dag ble vedtatt.
Johnson trusler om at de som dolket han i ryggen ikke ville få mulighet til å stille til valg for partiet ved neste valg, falt med andre ord for døve ører.
På toppen reiste parlamentsmedlem Phillip Lee seg fra sin plass blant De konservative og satte seg blant medlemmene Liberaldemokratene. Johnson mistet med det flertallet på en person han hadde i parlamentet.