For første gang i 2017: Nå kommer månedens viktigste tall

Har Trump allerede påvirket jobbmarkedet i USA?

NON-FARM PAYROLL: Trump lover flere jobber til amerikanerne, men kommer effekten allerede før han er innsatt? Her monteres en Mustang på Ford-fabrikken i Flat Rock, Michigan.
Publisert: Publisert:

Fredag klokken 14.30 slippes årets viktigste tall – så langt.

Den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra USA, kjent som Nonfarm payrolls, som kommer første fredag hver måned, viser sysselsettingsveksten utenfor jordbruket i USA foregående måned.

Sprikende estimater

Ifølge informasjon som Bloomberg har innhentet, spriker estimatene fra 151.000 til 210.000

– Løpende informasjon vitner om en økonomi som durer av gårde. Vi venter derfor en økning i antall sysselsatte på 175.000, skriver Nordea i sin morgenrapport fredag.

DNB på sin side forventer en økning på 180.000.

Mer positiv enn de to storbankene er Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i hedgefondet Nordkinn Asset Management.

– Mitt anslag for desember er 190.000. Jeg ser at det kan være noe høyt basert på konsensus, sier han.

Wilhelmsen påpeker at estimatet som kommer i dag, ikke er en fullstendig telling, at det er preget av usikkerhet og at det revideres i ettertid.

– Det er en del indikatorer som har vært sterke, for eksempel ukentlige arbeidsledighetstall som tyder på at det er bra fart i arbeidsmarkedet, sier Wilhelmsen.

Konsensus er ifølge Reuters på 178.000. Dette er det samme som i november i fjor.

Les også

Desember 2016: 178.000 nye jobber i USA

Torsdag offentliggjorde lønnstjenesteselskapet ADP statistikk som viste at det ble 153.000 flere sysselsatte i privat næringsliv i desember, noe som var under konsensus på 170.000.

Ledighet

HAR HAN PÅVIRKET? Han innsettes først 20. januar, altså fredag om to uker, men kan Donald Trump allerede ha påvirket det amerikanske jobbmarkedet?

Sammen med arbeidsmarkedsrapporten publiseres også en separat ledighetsmåling og tall for lønnsveksten. Sammen utgjør disse den beste indikatoren på den løpende utviklingen i verden største økonomi.

– Arbeidsledighetsraten var på 4,6 prosent sist, og konsensus er en oppgang til 4,7 prosent, noe som virker rimelig da det var overraskende nedgang sist, sier Wilhelmsen.

Dersom arbeidsledigheten i desember ender på antatte 4,7 prosent vil det være den laveste arbeidsledigheten ved utgangen av et år siden 2006.

I november hadde gjennomsnittlig timelønn økt med 2,5 prosent fra november 2015. Det forventes en økning til 2,8 prosent for desember.

Trump-effekt?

Les også

ExxonMobil betaler ut 1,6 mrd. til Trumps utvalgte utenriksminister

Desember er den første fulle måneden etter at Donald Trump ble valgt til å lede USA de neste fire årene.

Trump har gjort et stort nummer ut av at han vil skape arbeidsplasser for amerikanere, og det blir spennende å se hvorvidt enkelte sektorer stoler på Trump og allerede har økt ansettelsene.

– Tillitsindikatorer fra industri og næringsliv har økt i desember, noe som kan tyde på at mange bedrifter mener det er positivt at Trump blir president, sier Wilhelmsen

– Kanskje er det noen som tenker at det ikke er så farlig å ansette noen grunnet økte forventninger til fremtiden, sier han.

Les også

Ford dropper milliardfabrikk i Mexico

Les også

Grått nytt år

Les også

Måling: Amerikanere tror på bedre tider neste år

Publisert:
Gå til e24.no