Trump tilbyr seg å mekle i Qatar-strid, Macron alt på banen

Frankrikes president Emmanuel Macron hadde allerede meklet i et døgn, da USAs president Donald Trump tilbød seg å mekle mellom Qatar og nabolandene.

UTFRYSING: USAs president Donald Trump tilbyr seg nå å mekle i Qatar-striden, dagen etter at han sa han står bak utfrysingen av landet, og kort tid etter at han snakket varmt om USAs forhold til Qatar. Bildet er fra et møte mellom Trump og emiren av Qatar 21. mai.

Foto: Evan Vucci AP
 • NTB
Publisert:

Den franske presidenten snakket med Qatar-emiren allerede tirsdag, så vel som den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan som støtter Qatar og kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan fra De arabiske emirater.

Trump ringte onsdag til emir sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani.

– Presidenten tilbød seg å hjelpe partene i å løse uenighetene seg imellom, om nødvendig ved å invitere til møte i Det hvite hus, heter det i en uttalelse fra Trumps kontor etter telefonsamtalen.

En talsperson for qatarske myndigheter sier Trump i samtalen «ga uttrykk for å stå klar til å finne en løsning på den diplomatiske krisen i Golfen, og han understreket sin iver etter å oppnå stabilitet i Golfen».

Macron på banen

Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordret onsdag lederne av Saudi-Arabia, Iran og Qatar til å delta i dialog og få slutt på konflikten som har oppstått mellom Golfstaten og en rekke land i regionen.

Macron snakket også med Qatars emir, samt Saudi-Arabias konge Salman og Irans president, og oppfordret dem til dialog.

Han forsikret dem om han ønsker å opprettholde stabiliteten i regionen og fortsette kampen mot terrorisme og finansieringen av all terrorvirksomhet.

En talsmann for presidenten sa at Macron ville fortsette sine meklingsforsøk i de kommende dagene.

Amerikansk flybase

Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Bahrain kunngjorde mandag at de kutter diplomatiske bånd til Qatar, i tillegg til å stenge fly-, sjø- og landforbindelser til Qatar. Qatarske innbyggere i de fire landene fikk to uker på seg til å dra hjem.

Flere land fulgte deretter opp med å kutte diplomatiske forbindelser til Qatar, blant dem Jemen, Maldivene, Mauritania, Mauritius og Jordan. Den ene av de tre libyske regjeringene gjorde det samme.

Landene mener Qatar støtter terrorisme, noe det lille emiratet selv benekter. Kuwait og Tyrkia har tilbudt seg å mekle.

USA har sin største flybase i Midtøsten nettopp i Qatar. Trump, som i forrige måned snakket varmt om å selge amerikanske våpen til Qatar og som viste til det langvarige vennskapelige forholdet mellom USA og Qatar, uttalte tirsdag at det er han som står bak utfrysingen av Qatar.

Her kan du lese mer om

 1. Qatar
 2. Donald Trump
 3. Saudi-Arabia
 4. Frankrike
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Fem arabiske stater kutter bånd med Qatar

 2. Arabiske stater kutter bånd med Qatar

 3. Ett år i kulden: Slik har blokaden rammet styrtrike Qatar

 4. Annonsørinnhold

 5. Erdogan håper på snarlig løsning på Qatar-konflikten

 6. Qatar annonserer kraftig økning i gassproduksjon