Daimler stanser all virksomhet i Iran

Donald Trumps sanksjoner mot Iran får følger for bilgiganten. 

STANSER VIRKSOMHET: Bilprodusenten Daimler stanser montering og salg av lastebiler under merket Mercedes i Iran.

Foto: Matthias Schrader AP
 • E24
Publisert:,

Den tyske bilprodusenten Daimler opplyser tirsdag at de stanser sin virksomhet i Iran. Det skjer som følge av at USA tirsdag morgen gjeninnførte sanksjoner mot landet.

– Vi har suspendert vår allerede begrensede aktivitet i Iran som følge av de innførte sanksjonene, sa en talsperson til nyhetsbyrået AFP.

Stansen medfører en stopp i ekspansjonsplanene til Daimler, der bilprodusenten skulle samarbeide med to lokale selskaper for å sette sammen Mercedes-Benz-lastebiler.

EU varslet mandag at unionen vil gjøre det ulovlig for europeiske selskaper å overholde de amerikanske sanksjonene, som trådte i kraft tirsdag morgen norsk tid. Det skriver NTB.

Det var den tyske avisen Stuttgarter Zeitung som først meldte om saken tirsdag.

USA gjeninnførte sanksjoner

Produksjonsstansen kommer i kjølvannet av at USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran.

Gjeninnføringen av sanksjonene skjer gjennom en presidentordre Donald Trump signerte mandag, og er de strengeste økonomiske grepene USA har tatt mot Iran etter signeringen av atomavtalen i 2015, skriver The Wall Street Journal.

Les mer: USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

Det var tidlig i 2016 at Daimler satte opp et felles selskap sammen med den iranske bilprodusenten Khodro, som skulle lage og selge lastebiler under merket Mercedes-Benz.

Trakk seg også i 2010

Dette er ikke første gang at Daimler må innstille sitt samarbeid med selskaper i Iran. Også i 2010 meldte selskapet at det ville trekke seg ut av Iran, i en periode da selskaper var under politisk press på grunn av det iranske atomprogrammet.

USA og Obama-regjeringen jobbet på denne tiden for å innføre strengere sanksjoner mot Iran, og selskaper som Siemens, Allianz, Munich Re, Shell og Lukoil hadde også valgt å trekke seg ut av landet.

Ifølge BBC varslet Daimler i 2010 at det ville selge sin andel på 30 prosent i selskapet Iranian Diesel Engine Manufacturing, et datterselskap av Khodro.

Les også

Pompeo: USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran

Her kan du lese mer om

 1. Iran
 2. Næringsliv
 3. Donald Trump
 4. USA

Flere artikler

 1. USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

 2. Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen

 3. Dansk selskap nedbemanner på grunn av Iran-sanksjoner

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Iran tror ikke Trump klarer å strupe oljeeksporten

 6. Betalt innhold

  Oljeselskapet Total trekker seg ut av Iran