Tror norsk brexit-press skyldes norsk valgkamp

Sp og SVs relativt sterke valg i fjor høst får noe æren for at norske utsendinger i Brussel nå truer EU med tøffere krav, ifølge ekspert.

I KLEM: Storbritannias statsminister Theresa May skal forhandle frem en så god avtale som mulig med EU i forbindelse med brexit. Det blir vanskeligere når Norge varsler konkurrerende krav på grunn av hjemlige diskusjoner om EØS-avtalen.

Foto: Olivier Matthys AP / NTB scanpix
 • David Bach
Publisert:

Mandag kveld meldte britiske The Guardian at Norge kan komme til å rive i stykker EØS-avtalen dersom Storbritannia får innfridd sine krav i brexit-forhandlingene. Norske utsendinger i Brussel har ifølge avisen ha gjort det klart at det norske folk vil kreve reforhandling av vår egen avtale dersom britene får en mye bedre avtale enn vi har.

EU har som resultat stilt strengere krav til britene, skriver The Guardian.

Les også

Helgesen håper på klimaenighet med EU innen sommeren

Økt oppslutning for EØS-motstandere

Professor Erik Oddvar Eriksen Leder av ARENA, Senter for europaforskning på Universitetet i Oslo leste med interesse The Guardians sak i går kveld, og sier det første han tenkte på var den innenrikspolitiske bekymringen for EØS-avtalen.

– Det er tydelig hvor følsom og på tuppene regjeringen er når det gjelder EØS-avtalen, sier Eriksen, med henvisning til Senterpartiets (Sp) sterke valg i september, noe også The Guardian påpeker.

Økt oppslutning om EØS-motstanderne Sp og SV kan nemlig være årsaken til at norske diplomater truer med tøffere linje i Brussel, for å slippe argumentene for en reforhandling av hele avtalen, mener Eriksen.

Han sier han finner det interessant at regjeringen er såpass var på at Senterpartiet scoret så høyt ved valget.

– Hvis det ser ut som britene kan få en bedre avtale enn Norge så er det klart det er interessant.

Les også

Fortsatt flertall for EØS

Kan møte seg selv i døren

Men Norges tøffe linje i Brussel kan slå tilbake, advarer Eriksen.

– Det er også interessant hvis Norge blir oppfattet å legge hindringer i veien for en fleksibel handelsavtale mellom Storbritannia og EU. Det er klart at det ikke vil bli så godt mottatt i Storbritannia. Så det er en sak som må håndteres med litt diplomatisk kløkt.

– Hvis britene går ut av EU er jo Norge avhengig av å etablere avtaler med britene igjen, så da kan man jo møte seg selv i døren, sier Eriksen.

Storbritannia-forsker Jan Erik Mustad påpeker at Storbritannia og Norge på mange måter ikke er sammenlignbare.

– Det mange glemmer er at Storbritannia er så mye større. Vi er 5 millioner nordmenn, de er 65 millioner briter. Bare Tyskland har en større økonomi enn dem, påpeker Mustad.

– Det at landene utenfor EU skal ha like vilkår som Storbritannia er en utopi. EU vil forholde seg til Storbritannia på en helt annen måte enn de vil til Norge.

Les også

Norge og EFTA fornyer frihandelsavtalen med Tyrkia

Tror britene sonderer terrenget

Mustad kaller dette en usikker tid for land som står utenfor EU.

– Det er klart at disse landene, inkludert Norge, nå driver med posisjonering fordi de er usikre på hva slags avtale Storbritannia får. Dersom andre land vil si nei nå, så må vi også forhandle.

Mustad tror imidlertid at en avtale direkte mellom Norge og Storbritannia kan være på trappene.

– Det tegner seg jo et bilde av at det er interesse for en bilateral avtale mellom Storbritannia og Norge. Jeg tror de vil sondere terrenget, og at Norge er et av de landene som kan vurderes, sier Mustad, og poengterer at Norge er et velstående marked snarere enn et volummarked.

Norske myndigheter ønsket ikke å kommentere saken overfor The Guardian. Til E24 mandag kveld sa Utenriksdepartementets kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde at de ikke ønsket å kommentere påstandene i saken.

– Det foregår stadig møter mellom Norge og Brussel, på politisk nivå og på embets- og fagnivå. Hvilke kilder The Guardian har snakket med har jeg ingen kjennskap til, sa Lunde.

Les også

– Vi blir angrepet i enda større grad

Les også

ESA sier nei til å stoppe sukkeravgiften

Les også

Norge og EU nærmere enighet om bankinnskudd

Les også

Staten vant snusrettssak

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. EØS
 4. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. The Guardian: Norsk press gjør EU tøffere mot May

 2. Stemte ned alle forslagene – igjen

 3. Norsk næringsliv er bekymret før tirsdagens brexit-avstemning

 4. Annonsørinnhold

 5. Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

 6. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg