Slik har Italias statsminister lagt hodet på hoggestabben

Italias statsminister har satset alt på ett kort. Nå henger både hans egen og landets politiske skjebne i en tynn tråd.

USIKKER: Det er stadig mer usikkert om Italias statsminister Matteo Renzi vil overleve høstens folkeavstmning om grunnlovsreform - og hvilket kaos som vil oppstå dersom han taper.
  • Kristin Norli
Publisert: Publisert:

Italias statsminister Matteo Renzi trodde han fridde til velgere som er desperate etter endring, da han i vår presset på for at det skal holdes en folkeavstemning om maktfordelingen i det politiske systemet. Italias høyeste domstol er ventet å gi avstemningen grønt lys mandag, og regjeringen har da 60 dager på seg til å sette en dato, ifølge Reuters.

Kjernen i reformforslaget som italienerne skal stemme over i høst – trolig i november – er at senatet skal få mindre makt, noe som Renzi mener vil gjøre det lettere å få igjennom lovforslag. Når det blir enklere, så vil det bli enklere og raskere å få til endring på det som det italienske folket er misfornøyde med, ifølge Renzi og hans leir i politikken, Det demokratiske partiet.

For virkelig å understreke hvor avgjørende han synes reformen er, bestemte Renzi seg tidlig for satse hele sin politiske fremtid på avstemningen. Han har rett og slett sverget på at han vil forlate politikken dersom folkeavstemningen ikke går hans vei, og reformen ikke blir vedtatt.

Det virket nok som en god idé på tidspunktet der alt så ut til at avstemningen ville gå Renzis vei. Men i løpet av sommeren har situasjonen utviklet seg til et mareritt for den sittende statsministeren.

Hodet på hoggestabben

For opposisjonen i Italia har slått sine krefter sammen mot Renzi, og avstemningen blir i stadig større grad omtalt og oppfattet av italienerne som en mulighet til å uttrykke sin misnøye med den politiske ledelsen.

Inn i dette blandes en pågående bankkrise, en immigrasjons- og flyktningsituasjon ute av kontroll, og en manglende økonomisk vekst og høy arbeidsledighet som har ridd landet i flere år.

Midt i dette virker Renzis foreslåtte senatsreform som et noe taslete forsøk på å få til noe, og siden han helt frivillig har lagt hodet på hoggestabben i forbindelse med avstemningen – så ser hans politiske motstandere ingen grunn til ikke å gå til angrep.

– Jeg tror at som ved enhver folkeavstemning så vil den konstitusjonelle avstemningen i Italia ikke bare utspille seg om innholdet i lovgivningen, men at en lang rekke tema vil komme på agendaen. En av disse er den italienske bankkrisen, sier politisk analytiker Vincenzo Scarpetta til The Guardian.

Les også

Italiensk byråkrat om landets banker: «Det er en epidemi, og Italia er den pasienten som er sykest»

Bankkrise

Den pågående bankkrisen har gjennom sommeren ført til åpen konflikt mellom EU-kommisjonen og italienske myndigheter. Italienerne ønsket å sprøyte inn 40 milliarder euro i en redningspakke til bankvesenet, mens EU har nektet dette fordi det bryter med EUs regelverk for å håndtere slike situasjoner. Ifølge EU så skal bankenes eiere, investorer og innskytere måtte ta tap, før staten kan gå inn med kapital.

Problemet er at blant disse finnes det horder av privatpersoner som til sammen eier 187 milliarder euro i italienske bankobligasjoner, og de kan tape pengene sine dersom EUs regler skal følges.

Å gi etter for EUs krav vil dermed åpenbart bli ekstremt upopulært i den italienske befolkningen, og ekspertene mener at Matteo Renzi og regjeringen derfor ikke tør annet enn å motsette seg EU akkurat nå.

– Han vil gjøre alt han kan for å forhindre at folk blir sinte, sa DNB-økonom Ole Andre Kjennerud til E24 tidligere i sommer.

På toppen av dette kom det nylig ferske resultater av stresstester for alle bankene i Europa. De italienske kom særs dårlig ut, og det førte før helgen til et bisart eksempel på hvordan klimaet er i italiensk politikk akkurat nå:

Til tross for at bankaksjer falt bredt og tungt, og alt tyder på at bankene sliter voldsomt med å få inn kapital, sto statsministeren på pressekonferanse og sa at de italienske bankene er trygge.

Med andre ord snakket han ned betydningen av en 187 milliarder eurokrise som potensielt kan velte både reformen, hans karriere og regjeringens fremtid.

Les også

Italias statsminister: – Italienske banker er trygge

Kan bane vei for euroskeptikere

Skulle Renzi tape avstemningen, er det ikke bare hans egen politiske karriere som står på spill.

Med den stemningen som råder i Europa i etterkant av britenes valg om å gå ut av EU, mener mange at det kaoset som kan oppstå i italiensk politikk hvis Renzi taper, kan kaste landet ut i krise.

Og den krisen vil kanskje kunne føre Italia ett skritt nærmere EUs utgangsdør.

Dersom Renzi taper, vil det oppstå et politisk vakuum der et nytt valg om regjeringsmakten er en mulighet. Og dersom det blir valg i Italia nå, så finnes det sterke anti-EU-krefter på fremgang, i partier som åpent har sagt at de ser på Det britiske uavhengighetspartiet Ukips holdning mot EU som sin inspirasjon. Det er euroskeptikerne i partiet Femstjernebevegelsen som har uttrykt dette.

Som kjent klarte UKIP, i samarbeid med David Camerons motstandere på flere sider av britisk politikk, å få med seg folket i Storbritannia på å gå ut av EU.

Gjorde to tabber

Dersom Renzi klarer å vinne, styrkes han som statsminister.

Dersom han taper, er det nå uklart hva som vil skje. Et scenario er at en midlertidig statsminister tar over inntil neste valg. Et annet er at landets president ber om nyvalg med en gang – og slik baner vei for Femstjernebevegelsen.

Analytiker Scarpetta sier Renzis store feil var å tro at konstitusjonell reform er en prioritering for italienere som ønsker endring.

– For det første er det tydelig at prioriteten for italienerne er å få tilbake den økonomiske veksten. For det andre har han klart å forene hele opposisjonen imot avstemningen ved å gjøre den personlig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. EU
  3. Euro
  4. Bank

Flere artikler

  1. – I verste fall forlater Italia eurosonen

  2. Dette venter Italia etter folkeavstemningen

  3. Euroen falt til sitt laveste på 20 måneder etter valget i Italia

  4. – Vi er i en evigvarende krise

  5. – Potensielt ekstremt skadelig for det europeiske finanssystemet