Optimisme etter møter mellom Kina og USA – men mye må løses i handelskrigen

Selv om en rekke harde nøtter må knekkes, så gir samtalene for å bremse handelskrigen mellom Kina og USA håp om en løsning. Det sender børsene opp. 

HANDELSKRIG: Verdensøkonomien har fryktet at straffetollen Kina og USA har innført mot hverandre kan utløse en nedgang i verdensøkonomien. Donald Trump og Xi Jinping har startet forhandlingene om å løse handelskrigen, men så langt har de ikke kommet til en formell enighet.

Foto: Fred Dufour AFP
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Verdens to største økonomier avsluttet onsdag møtene om nedtrapping av den pågående handelskrigen.

Verden har fryktet at en langvarig handelskrig mellom landene skal dra hele verdensøkonomien med seg i dragsuget. De positive signalene etter møtene har sendt verdens børser opp.

Les også

USA sender handelsdelegasjon til Kina

Selv om landene har vært i samtaler på høyt nivå, så har ikke Donald Trump og Xi Jinping møtt hverandre.

Landene har satt 2. mars som frist til å komme med enighet. Kommer de ikke til enighet før dette, varsler Trump at straffetollen vil økes fra 10 til 25 prosent.

Her er noen av de viktigste punktene som trolig må løses før handelen mellom de to landene kan normaliseres:

Teknologi og åndsverk

Flere amerikanske bedrifter, som Apple, designer og utformer produktene sine i USA, mens produksjonen skjer i land som Kina. USA, med Donald Trump i spissen, beskylder Kina for å presse amerikanske bedrifter til å dele sensitiv teknologi for å kunne operere i landet.

USA mener at Kina slik stjeler og utnytter vestlig teknologi.

Løsningen på denne feiden er lang fra klar, og det blir trolig krevende å finne en løsning som tillater produksjon på tvers av landegrensene og samtidig beskytter bedriftenes åndsverk.

Et annet problem er at det er vanskelig å finne løsninger som sikrer at Kina holder seg til sin del av avtalen

Les også

Største fall for amerikansk industriindeks siden finanskrisen: – Nå har tidevannet snudd

«Made in China 2025»

Gjennom satsingen «Made in China 2025» investerer kinesiske myndigheter enorme summer for å styrke landets teknologisektor.

USA mener at kinesiske myndigheter bryter med Verdens handelsorganisasjon (WTO) handelsregler, ved å gi egen industri fordeler ved å spytte inn enorme pengesummer.

Under G20 møtet i månedsskiftet mellom november og desember uttalte Jinping og Trump at de var enige om behov for reform av WTO. Hvilke endringer de mener organisasjoner trenger, kom ikke klart frem.

Les også

Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina: – Grunnlag for aksjerally

Hva som skjer i forhandlingene på dette punktet er vanskelig å si, men ifølge Bloomberg er Kinas myndigheter villige til å justere på investeringsplanene for å få en slutt på handelskrigen.

Åpning av finansmarkedene

Fra amerikansk side er det ønsker om å slippe til i de kinesiske finansmarkedene, men den sterkt statskontrollerte økonomien gjør det vanskelig for amerikanske banker å operere i Kina.

Kina har hintet frempå om at de vil liberalisere av finanssektoren, men ingenting er avgjort.

Huawei-konflikten

I tillegg har USA med flere beskyldt kinesiske Huawei for å bruke mobiltelefoner og deler til telenettet til spionasje. USA blokkerer derfor den kinesiske teknologigiganten delvis fra amerikanske markeder.

Forholdet mellom landene ble neppe bedre av at Huaweis finansdirektør, Wanzhou Meng, ble arrestert i Canada etter ordre fra amerikanske myndigheter.

Begrunnelsen for arrestasjonen er at amerikanske myndigheter mener selskapet har brutt de internasjonale Iran-sanksjonene.

Kinesiske myndigheters krav om løslatelse har så langt møtt døve ører. Dette er et av kortene USA har for å fjerne kinesiske sanksjoner.

ARRESTERT: Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, ble i desember arrestert i Canada etter anmodning fra amerikanske myndigheter.

Foto: Darryl Dyck AP

Landbruksimport

Kina svarte på USAs straffetoll med 25 prosent straffetoll på soyabønner, mais, bomull og svin.

Denne tollen kom på toppen av normale tollsatser. For særlig soyabøndene rammet dette hardt, siden Kina har vært deres klart største eksportmarked.

24. desember varslet Kina at de ville fjerne straffetollen på blant annet soyabønner fra 1. januar 2019. Dette ses på som et skritt fra Kina for tilnærme seg amerikanerne i forhandlingene.

Samtidig er ikke dette noen fast avtale mellom landene som sikrer fremtidig handel.

Bilimport

Kina varslet også innføring av 25 prosent straffetoll på biler fra USA. Bilindustrien i statene har opplevd en stor nedgang de siste tiårene, men bilen har stor symbolsk kraft for amerikanerne.

Straffetollen for biler ble lagt på is 1. januar, men i likhet med fjerningen av straffetollen for landbruksprodukter, så er dette midlertidige lettelser av sanksjonene.

Les også: Kina kutter biltollen fra USA til 15 prosent

Kilder: Bloomberg, The Economist, New York Times, Reuters.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Kort forklart: Hvordan arrestasjonen av Huawei-toppen forverrer forholdet mellom Kina og USA

  2. Nupi-forsker tror Huawei blir sjakkbrikke i handelskrigen

  3. Huaweis finansdirektør arrestert

  4. WSJ: USA etterforsker Huawei

  5. Huawei saksøker USA