Ansatte demonstrerer mot McDonald's i USA
McDonald's-ansatte i nye demonstrasjoner mot burgerkjeden i USA.
15 DOLLAR: Det skal godt gjøres å misforstå de amerikanske McDonald's-ansattes budskap: De krever 15 dollar i timen. Her protesterer de ved burgerkjedens USA-hovedkvarter i Chigaco onsdag.
De er svært misfornøyd med timelønnen og har lansert en kampanje med det selvforklarende navnet «kjemp for 15 dollar».
Onsdag marsjerte flere hundre ansatte mot McDonald's amerikanske hovedkontor i Chigaco – som så seg nødt til å stenge som følge av protestene.
Flere av de ansatte hevder de får så lite betalt at de må ty til matkuponger fra myndighetene, et tiltak ment for de aller fattigste.
McDonald's vant krangel om 10-kronersburgere
Skylder på franchisemodellen
– Det faktum at du må velge mellom å betale strømregningen din og å spise, er latterlig, sier McDonald's-arbeider Adriana Alvarez (24) til Reuters.
Hun tjener 10,50 dollar i timen, som tilsvarer 87 kroner.
I USA har McDonald's totalt 90.000 arbeidere fordelt på 14.000 restauranter – nesten alle av dem franchisedrevet, slik de også er her i Norge.
«LØNNSTYVERI»: Her telter amerikanske McDonald's-ansatte utenfor burgerkjedens USA-hovedkvarter i Chicago.
Det finnes ingen sentral lønnspolicy, og McDonald's argumenterer med at franchisetagerne må stå fritt til å sette lønnsnivå, og at dette ikke er noe som kan instrueres fra administrativt hold.
Økonomer tviler på Trumps regnestykke
Obama vil ha 12 dollar timen
McDonald's-ansatte i USA har protestert for bedre lønnsvilkår i flere år, og «kjemp for 15 dollar»-kampanjen har fått mye nasjonal oppmerksomhet. I de rundt 10 prosent av USA-restaurantene som ikke er franchisedrevet, oppjusterte McDonald's lønningene i fjor.
Kjøpekraften for den lavtlønte arbeiderklassen i USA har blitt svekket hele 20 prosent siden Reagan-perioden på begynnelsen av 80-tallet.
I dag står den nasjonalt fastsatte minstelønnen fortsatt på 7,25 dollar timen, selv om flere stater har valgt å legge seg på høyere nivå.
President Barack Obama er blant dem som har støttet et lovendringsforslag kalt Raise the Wage Act, som vil øke den nasjonale minstelønnen til 12 dollar innen 2020.