NATO bekymret for russisk oppbygging på Krim

NATOs øverste militære sjef advarer om at Russlands militære oppbygging på den annekterte Krim-halvøya kan brukes til å styrke kontrollen over hele Svartehavs-regionen.

BYGGER OPP: En russisk-ortodoks prest velsigner et Sukhoi SU-27SM-jagerfly på Belbek militære flyplass utenfor Sevastopol på Krim. Det russiske flyvåpen på Krimhalvøya ble i dag forsterket med ti SU-27SM-jagere og fire eksemplarer av det enda mer moderne SU-30.

Yuri Lashov
  • NTB
Publisert:,

– Vi er veldig bekymret over militariseringen av Krim-halvøya, sier Philip Breedlove.

Den amerikanske generalen var onsdag i Ukrainas hovedstad Kiev hvor han møtte både president Petro Porosjenko og statsminister Arsenij Jatsenjuk, samt den militære ledelsen i landet.

– Anleggene som er i ferd med å bygges opp og installeres på Krim, vil få innvirkning på nesten hele Svartehavet, sier Breedlove, som fremhever tilstrømmingen av kryssermissiler og bakke-til-luft-raketter til området.

General Breedlove sier russiske styrker fortsatt opererer i Øst-Ukraina, og at de utgjør ryggraden i separatistenes kamp mot ukrainske regjeringssoldater.

Militærfly

Russlands forsvarsdepartement opplyser onsdag at det har utplassert 14 militærfly på Krim-halvøya. Flyene er en del av en skvadron på 30 fly som vil bli stasjonert der.

Anklagene mot russerne om at de er involvert i kampene mellom ukrainske regjeringsstyrker og separatistene blir konsekvent avvist. Russiske myndigheter har imidlertid gitt åpen politisk støtte til opprørene.

Våpen

Litauens forsvarsminister Juozas Olekas sier til nyhetsbyrået Reuters onsdag at det kan bli aktuelt å støtte ukrainske styrker med våpen i kampen mot separatistene.

NATO-landene har så langt vært tilbakeholdne med å bevæpne Ukraina, som ikke er medlem av forsvarsalliansen, for ikke å provosere Russland. USA sender imidlertid militærutstyr, men ikke våpen, til landet.

Folkeavstemning

Porosjenko lovet mandag folkeavstemning om et eventuelt NATO-medlemskap. Men ifølge presidenten vil det ta minst seks år å kunne innfri kravene som NATO og EU har stilt til Ukraina.

Russland er sterkt imot og mener et medlemskap vil forverre situasjonen i regionen ytterligere.

Det ukrainske folket har tidligere ikke vært interessert i et NATO-medlemskap. En fersk måling viser imidlertid at 51 prosent av ukrainerne nå er positive – en økning fra 20 prosent for ett år siden.

Banksystemet stengt

Siden april har over 4.300 mennesker mistet livet i konflikten i Øst-Ukraina, og mens Breedlove var i Kiev, fortsatte sammenstøtene. Den ukrainske hæren opplyser onsdag at ytterligere to soldater har mistet livet det siste døgnet.

Samme dag ble minibankene i opprørskontrollerte områder i øst satt ut av drift, og forretninger tar ikke lenger kredittkort etter at myndighetene i Kiev beordret stenging av banksystemet.

Stengingen skjedde som en del av myndighetene i Kievs forsøk på å isolere separatistregionene.

Les også:

Stoltenberg ber NATO-landene åpne lommebokenPutin mener USA vil kue RusslandPutin bekrefter flere flygninger nær NATO-lands luftromVestlige sanksjoner svir for Russlandmail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Enorme utfordringer etter vellykket valg i Ukraina

  2. Putin: Ikke vær redd for Russland

  3. Russland vraker frihandelsavtalen med Ukraina

  4. Annonsørinnhold

  5. Mot pro-vestlig triumf i Ukraina-valg

  6. NATO: Russland mobiliserer langs grensen til Ukraina