Tøft å presse skatteparadis

For Norge er det vanskeligere å innføre sanksjoner mot Liechtenstein enn overfor andre skatteparadiser. Vi er forpliktet av samarbeidet i EØS.

  • ANNE HAFSTAD - SIRI GEDDE-DAHL -ALF E. MAGNUSSEN - SVEIN E. FURULUND (foto) - Aftenposten
Publisert:,

Liechtenstein er én av tre stater som nekter å samarbeide om innsyn på OECDs svarteliste over skatteparadiser.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sa tidligere i uken at hun er åpen for å innføre politiske sanksjoner mot Liechtenstein for å presse frem innsyn i skatteparadiset. Hun lovet å bruke enhver mulighet i kontakten med Liechtenstein gjennom handelssamarbeidet i EØS og EFTA.
Men nettopp dette handelssamarbeidet gjør det er vanskeligere for Norge å innføre sanksjoner overfor Liechtenstein enn overfor andre skatteparadiser, bekrefter Finansdepartementet.
Dilemma

- Det er et tankekors at Liechtenstein er medlem av EFTA og EØS. Vi har forpliktelser om fri handel, og det må vi ta i betraktning ved vurdering av mottiltak mot manglende innsyn, sier lovrådgiver Per Olav Gjesti i Finansdepartementet.
- Liechtenstein, Monaco og Andorra er de tre gjenværende skatteparadisene på OECDs svarteliste som ikke vil samarbeide om innsyn. Derfor er det svært viktig at Norge legger press på sin samarbeidspartner Liechtenstein, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, skattepolitisk ansvarlig i Attac.
Skattebetalerforeningen støtter norske myndigheters kamp mot skatteparadisenes hemmelighold, og mener det er svært positivt om Norge kan utnytte debatten EU i disse dager til å legge et spesielt press på Liechtenstein.
- Kamp mot skatteparadiser gir høyere skattemoral for den enkelte. Ingenting er mer demoraliserende at enkelte stikker seg unna, sier Jon Stordrange, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen.

Han er for skattekonkurranse fra andre land, men avviser blankt at skatteparadiser representerer "sunn skattekonkurranse", slik stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) mener.
Prøvestein

Jan Borgen i Transparency International Norge har ikke all tillit til at EU vil gå særlig langt i sin kamp mot skatteparadiser. EUs finansministre bremset denne uken Tysklands boikottrussel overfor Liechtenstein.
- Det er naturlig at vi tar opp saken i de fora vi har. Men det blir litt hyklersk bare å innføre sanksjoner overfor Liechtenstein, sier Borgen.
Borgen mener at den unike Liechtenstein-saken, der en tidligere bankansatt har solgt hemmelig kontoinformasjon til tyske myndigheter, er en prøvestein for EU i forholdet til skatteparadiser generelt. Når eierskap og selskapsstrukturer avdekkes i Liechtenstein vil det sannsynligvis ha forgreninger til andre skatteparadiser.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Verdens siste skatteparadiser

  2. Liechtenstein vil gi skatteinnsikt

  3. - Liechtenstein er skatteversting

  4. Annonsørinnhold

  5. SKATTEPARADISENE: - Skatteavtalene fungerer ikke

  6. Sporer opp skattesnytere