Kraftige eksplosjoner i Benghazi

Kraftige eksplosjoner og lyden av et jagerfly ble lørdag hørt i opprørsbastionen Benghazi. Beboere hevdet Muammar Gaddafis styrker var gått til angrep på byen.

ANJA NIEDRINGHAUS
  • NTB
Publisert:

Eksplosjonene var så kraftige at bygninger ristet, sa nyhetsbyrået Reuters’ korrespondent i byen natt til lørdag. De libyske opprørernes nasjonalråd har sitt hovedsete i Benghazi, som ligger øst i Libya og er landets nest største by.

– Eksplosjonene startet rundt klokka 2. Gaddafis styrker rykker fram, vi blir fortalt at de er 20 kilometer fra Benghazi, sa beboeren Faraj Ali.

– Det var bakkeild. Vi har sett ett luftfartøy, sa han.

Jamal bin Nour, en annen beboer, fortalte Reuters at han var blitt informert om at regjeringsstyrker hadde ankommet byen i båt.

Ifølge nyhetsbyrået var det ikke mulig å få opplysningene bekreftet fra uavhengig hold.

Strid om våpenhvile

Libyske myndigheter erklærte fredag våpenhvile etter at FNs sikkerhetsråd dagen i forveien hadde vedtatt en resolusjon om Libya som åpnet for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile libyere mot vold. Resolusjonen innfører en flyforbudssone over Libya og åpner for utenlandsk militær intervensjon i landet.

Natt til lørdag hevdet Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim at opprørsstyrker i de østlige delene av landet hadde gjennomført angrep trass i myndighetenes våpenhvileerklæring.

– Væpnede grupper åpnet for noen minutter siden ild i byen al-Magroun, sa viseutenriksministeren.

Regjeringsstyrkene ville ikke svare på angrepet, for de ønsket ikke å bryte våpenhvilen, hevdet Kaim. Libyske opprørere har på sin side omtalt våpenhvilen som en «bløff».

Nyhetskanalen Al Jazeera meldte fredag kveld at opprørsstyrker hadde vært i kamper med regjeringsstyrker i al-Magroun og Slouq. Samtidig skal regjeringsstyrkene ifølge Al Jazeera ha rykket fram mot Benghazi.

Toppmøte

Frankrike er lørdag vertskap for et internasjonalt toppmøte om Libya. EU, FN, USA, Den arabiske liga og Den afrikanske union skal alle delta på toppmøtet, som av Frankrike blir omtalt som «avgjørende».

En utenlandsk militær intervensjon i Libya kan komme bare timer etter toppmøtet, sier Frankrikes ambassadør til FN, Gérard Araud.

Han påpeker at Frankrike sammen med Storbritannia og USA har stilt Libyas leder Muammar Gaddafi et ultimatum.

– Jeg antar at vi vil innlede den militære intervensjonen i timene etter toppmøtet, sier Araud til BBC.

I ultimatumet fra Frankrike, Storbritannia og USA bes Gaddafi om å unnlate å angripe Benghazi og å trekke seg ut fra byene Misrata, Zawiyah og Ajdabiya.

Norge har ikke fått noen forespørsel om å delta militært i Libya, men vil si ja dersom den kommer, ifølge forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

«Kolonialisme»

Libyas leder Muammar Gaddafi sier til nyhetskanalen Al Jazeera at Sikkerhetsrådets resolusjon om Libya er «åpenlys kolonialisme».

– I 2011 koloniserer de oss, massakrerer de oss, og de innfører én flyforbudssone etter en annen og varsler ett militært angrep etter et annet. Hva er denne rasismen? Hva er dette hatet? sier Gaddafi.

Resolusjonen har ingen berettigelse og vil ha alvorlige konsekvenser for Middelhavet og Europa, advarer han.

I et intervju med portugisisk fjernsyn lover han «helvete» dersom Libya blir angrepet.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Air China stanser flygninger til Tokyo

  2. Tyskland stenger kjernekraftverk midlertidig

  3. – Katastrofen kan koste Japan 1,3 billioner

  4. Annonsørinnhold

  5. Sony og Nissan starter opp igjen etter rekordskjelvet

  6. Innfører unntakstilstand i Jemen