Russer skal få verdens første hodetransplantasjon

Ja, du leste riktig. En russer har meldt seg frivillig til å få hodet fjernet og få satt det på en annen kropp.

FRANKENSTEIN: En moderne Dr. Frankenstein planlegger verdens første hodetransplantasjon. Her er Boris Karloff i den ikoniske rollen som Frankensteins monster.

Publisert:

Verdens første hodetransplantasjon kan bli en realitet.

Flere internasjonal medier melder at en 30 år gammel russer har meldt seg frivillig til å få hodet sitt transplantert på en annen kropp.

Valery Spiridonov lider av en sjelden sykdom kalt Werdning-Hoffman. Sykdommen fører til at musklene i kroppen stadig blir svakere og skyldes en feil i ryggmargen.

Det er den italienske legen Sergio Canavero som har planlagt å utføre den mildt sagt ekstreme operasjonen, som antas å ta 36 timer.

Legen kalles for en moderne Frankenstein.

Flere kolleger av Canavero har avfeid operasjonen som umulig å gjennomføre. Etikksjefen ved universitetsykehuset i New York kaller italieneren for «gal» og mener den nye kroppen vil avvise det nye hodet, slik som kan skje ved vanlige transplantasjoner.

– Galskap

Skulle transplantasjonen lykkes, mener flere at russeren kan oppleve en skjebne verre enn døden. Man frykter at hjernen skal klikke fullstendig.

– Det kan resultere i en galskap på et nivå vi aldri før har sett, sier journalist Christopher Hootan, som referer til flere spesialister.

En av dem er Dr. Hunt Batjer.

– Jeg ville ikke tillate at noen skulle gjøre det på meg, ettersom det finnes mye som er verre enn døden, sier han.

Her kan du lese mer om