Trump møtte Kim på grensen mellom Sør- og Nord-Korea

President Donald Trump ble søndag den første amerikanske president til å besøke Nord-Korea, da han møtte landets leder Kim Jong-un i grenselandsbyen Panmunjom.

Publisert:

Trump tok først noen steg over grenselinjen, før Kim fulgte ham tilbake.

– En stor dag for verden, mente den amerikanske presidenten.

Trump møtte Kim første gang i Singapore i fjor, i et forsøk på å overtale den nordkoreanske lederen til å avvikle sitt atomvåpen- og rakettprogram.

Ruster opp

I februar møttes de to i Hanoi i Vietnam, men møtet endte i fiasko. Mens Trump selv hevder at diplomatiet har resultert i «enorm framgang», mener eksperter og analytikere at det har vært resultatløst.

Les på E24+

The Economist: En dommedagsprofets tilståelser

Nord-Korea har trappet opp sitt atomvåpenprogram og økt sitt atomarsenal med anslagsvis seks stridshoder til rundt 70 siden Singapore-møtet.

Søndag fastholdt Trump at verden har blitt et mye tryggere sted etter at han overtok som amerikansk president og etablerte «et utmerket forhold» til den nordkoreanske diktatoren.

I NORD: Donald Trump ble den første sittende amerikanske presidenten som besøkte Nord-Korea da han gikk over grensen søndag.

Utmerket forhold

– Før jeg overtok var det svært, svært ille. Det var en farlig situasjon for Sør-Korea, Nord-Korea og verden. Takket være det gode forholdet vi har utviklet, er dette ikke lenger tilfelle, sa Trump under en kort pressekonferanse med Kim i den demilitariserte sonen.

– Trump og jeg har et utmerket forhold til hverandre. Om det ikke var for dette, ville dette hastige møtet ikke latt seg gjennomføre, kvitterte Kim.

– Jeg håper at dette møtet kan legge grunnlaget for et bedre forhold mellom oss, sa den nordkoreanske lederen.

Storartet

– Jeg vil få takke deg, formann. Dere hører kraften i stemmen hans, ingen har hørt den stemmen før, sa Trump.

– Dette har vært storartet, storartet. Jeg setter stor pris på å få være sammen med deg, fortsatte han, henvendt til den nordkoreanske diktatoren.

– Jeg vil få takke formann Kim, dersom han ikke hadde dukket opp, ville pressen fått meg til å se dum ut, la Trump til.

Les også

Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

Les også

Dommer stanser bruk av penger til Trumps mur

Les også

Rike amerikanere krever mer skatt

Publisert: