Wall Street falt for fjerde dag på rad

Den negative stemningen i de amerikanske aksjemarkedene fortsatte torsdag, dagen etter enda et rentehopp fra USAs sentralbank.

Wall Street falt etter sentralbanksjef Jerome Powells pressekonferanse etter rentebeslutningen onsdag kveld, og nedgangen fortsatte torsdag.
Publisert:

De tre toneangivende indeksene på Wall Street har falt hver dag denne uken, og trenden fortsatte torsdag.

Teknologiindeksen Nasdaq opplevde det tyngste fallet, mens den mer industripregede Dow Jones-indeksen klarte seg best.

Slik ser det ut ved stengetid:

  • S&P 500 falt 1,06 prosent
  • Nasdaq falt 1,73 prosent
  • Dow Jones falt 0,46 prosent
Les på E24+

Musk vil skape en trygg arena for ytringer. Nå kan han slippe Trump inn igjen i varmen.

Nedgangen kommer etter en turbulent onsdag for markedene. USAs sentralbank (Fed) kom med en ny kraftig renteheving, og Wall Street falt kraftig etter sentralbanksjef Jerome Powells pressekonferanse i etterkant.

– Siden Powells haukete kommentarer i går skuffet noen og snudde om på den første oppgangen, bør man ikke være overrasket om man ser mer av den samme volatiliteten når investorer fordøyer rapporten og forutser Feds neste steg, sier Mike Loewengart ved Morgan Stanleys globale investeringskontor til CNBC.

I opptakten til rentehevingen, på mandag og tirsdag, var det også nedgang på Wall Street.

Jobbtall i vente

Mange investorøyne retter seg nå mot den viktige arbeidsmarkedsrapporten «Non-farm payrolls», som kommer før åpning på Wall Street fredag. Den viser blant annet hvor mange nye jobber det ble skapt i USA utenfor jordbruket.

Å få ned den skyhøye prisveksten har vært sentralbankens hovedprioritet. Det stramme arbeidsmarkedet med lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst er et sentral faktor i Feds vurdering, da det bidrar til inflasjonspresset.

– Arbeidsledigheten trenger å gå opp for at inflasjon skal komme ned. Folk kommer til slutte å kjøpe og konsumere så mange varer og tjenester når de ikke har jobb, sier Adam Sarhan, toppsjef i 50 park Investments til CNBC.

På forhånd er det ventet at det ble skapt 198.000 jobber i oktober, mot 263.000 måneden før, ifølge tall Bloomberg har hentet inn. Arbeidsledigheten ventes å stige et hakk til 3,6 prosent, mens arbeidsdeltakelsen ventes å holde seg stabil på 62,3 prosent.

Ansettelsespause hos Amazon

Netthandelsgiganten Amazon har trykket på pauseknappen for nye ansettelser i den sentral administrasjonen i selskapet, ifølge en melding torsdag.

Amazon skriver at de venter pausen vil vare i noen måneder fremover. Ifølge selskapet kommer avgjørelsen i lys av at økonomien er usikker og antallet personer som har blitt ansatte de siste årene.

– Vi står overfor uvanlige makroøkonomiske omstendigheter, og ønsker å balansere våre ansettelser og investeringer mot å være gjennomtenkte rundt denne økonomien, heter det i meldingen.

Videre understreker selskapet at de fortsatt har tenkte å ansette et ikke ubetydelig antall personer i 2023.

Amazon-aksjen gjorde ikke store utslag etter meldingen, og endte dagen ned 3,06 prosent.

Les på E24+

Thomas Nielsen: Kan høy P/E være billigere enn lav?

Lyft er et annet selskap som tar grep i møte med den økonomiske situasjonen.

Transport- og bildelingstjeneste, som konkurrerer med blant andre Uber, skal si opp 13 prosent av de ansatte. Det kommer frem i en intern melding til de ansatte, skriver Bloomberg. Kuttene omfatter rundt 680 ansatte.

– Vi er ikke immune mot realiteten av inflasjon og en nedbremsende økonomi, sier Lyft-gründerne John Zimmer and Logan Green, ifølge Bloomberg.

Ned etter pressekonferanse

Onsdagens rentehopp på 0,75 prosentpoeng var den fjerde så kraftige hevingen på rad fra Fed. Wall Street reagerte først positivt på nyheten, men snudde etter sentralbanksjef Jerome Powells pressekonferanse.

Den første uttalelsen fra sentralbanken inneholdt nye formuleringer om at de blant annet ville ta hensyn til effekten av innstrammingene så langt når tempoet for videre hevinger settes.

Under pressekonferansen pekte Powell blant annet på at rentetoppen trolig ville bli høyere enn tidligere antatt, og understreket at man fortsatt har en vei å gå med rentehevingene for å komme på et innstrammende nok nivå til å få inflasjonen tilstrekkelig ned.

Det var på forhånd bredt ventet i markedet at USA sentralbank nok en gang ville sette opp med 0,75 prosentpoeng. Styringsrenten i USA er dermed oppe på intervallet 3,75- 4 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no