Prisveksten i Tyskland dempet seg mer enn ventet

Mat og energi bidrar fortsatt sterkt til inflasjonen, selv om myndighetenes gassgrep bidro til å dempe prisgaloppen.

Publisert:

Prisveksten i Tyskland var på 8,6 prosent i desember, målt mot samme måned året før. Det viser foreløpige tall fra tyske statistikkmyndigheter.

Det er enda lavere enn ventet. På forhånd trodde analytikerne at inflasjonen skulle dempe seg til 9 prosent, ifølge en Bloomberg-undersøkelsen. I november lå inflasjonen i landet på 10 prosent.

Prisveksten har vært kraftig over lengre tid i Tyskland, akkurat som i resten av Europa og mange andre land i verden. Prisene har blant annet økt på mat, drivstoff, strøm og gass i kjølvannet av coronapandemien og krigen i Ukraina.

Energi og mat bidrar fortsatt sterkt til den høye prisveksten, med økninger på henholdsvis 24,4 prosent og 20,7 prosent sammenlignet med et år siden.

Samtidig bidro et grep fra tyske myndigheter til å dempe prisveksten. Gass- og oppvarmingsregningen til folk ble dekket i desember gjennom engangsstøtte.

Den harmoniserte inflasjonen dempet seg også mer enn ventet til 9,6 prosent. Dette inflasjonstallet utarbeides for å være sammenlignbart med andre EU-land.

Publisert:

Her kan du lese mer om