Indikator: Resesjon er rett rundt hjørnet i USA
Den amerikanske økonomien vil gå inn i resesjon rundt nyttår, anslår The Conference Board. Når indikatoren deres faller så lavt som nå betyr det historisk at nedturen kommer, forklarer seniorøkonom.
Den ledende økonomiske indeksen (Leading Economic Index, LEI) utarbeidet av The Conference Board falt med 0,8 prosent i oktober, meldte organisasjonen fredag.
Indikatoren er ment til å gi signaler om når en økonomi treffer topper og bunner, og er kalt ledende fordi målet blant annet er å spå på forhånd når det kommer resesjoner.
En resesjon i USA vil trolig starte rundt nyttår og vare gjennom midten av neste år, anslår nå Conference Board.
Resesjon defineres som økonomisk tilbakegang som varer over noe tid. Ofte har nedgang for brutto nasjonalprodukt (BNP) i to kvartaler på rad blitt brukt som en teknisk definisjon.
Kommentar: Gir aksjefallene et kjøpsvindu?
– Nedgangen for LEI reflekterer forbrukernes forverrede utsikter mens det er høy inflasjon og økende renter, i tillegg til synkende utsikter for boligbygging og industriproduksjon, sier Ataman Ozyildirim, direktør for økonomi ved The Conference Board.
– Historisk ikke vært så lavt uten resesjon
Oktober var åttende måned på rad med nedgang for indikatoren. Indeksen er ned 3,2 prosent i perioden april til oktober, etter å ha steget 0,5 prosent i de seks månedene før det.
«Dermed gir indikatoren et svært sterkt signal om at en resesjon er relativt nært forstående», skriver DNB Markets i sin morgenrapport mandag.
– Historisk har den så å si ikke vært så lavt nede uten at det har gått inn i resesjon, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets.
Magnussen har sett på tallene tilbake til 1972, og forklarer at når indikatoren har vært så lavt som den er nå har det alltid kommet en økonomisk tilbakegang.
Indikatoren har med andre ord ikke bommet de siste 50 årene når den har kommet så lavt. Derfor mener han at denne indikatoren bør vektlegges når den faller så lavt som nå.
Conference Board-indeksen tar i bruk ti ulike indikatorer, inkludert nye ordrer i industrien, nye byggetillatelser, aksjemarkedsindeksen S&P 500, nye trygdesøknader og forbrukernes forventninger.
Kamp mot prisveksten
Akkurat når en resesjon kommer i USA, og hvor kraftig den blir, er det mye usikkerhet rundt, ifølge seniorøkonomen. Likevel mener han det ikke er spesielt stor sjanse for at man unngår en slik økonomisk nedtur.
DNB Markets’ prognoser anslår at en resesjon i USA vil starte i andre kvartal neste år.
– Man kan ikke utelukke det helt, men situasjonen nå er at det sannsynligvis ikke er mulig å få inflasjonen helt ned mot inflasjonsmålet til USA sentralbank uten resesjon og oppgang i arbeidsledigheten.
USAs sentralbank har satt renten raskt opp det siste året for å få bukt med den skyhøye prisveksten i landet, og sentralbanksjef Jerome Powell har vært klar på at det å få ned inflasjonen er hovedprioriteten.
I oktober lå prisveksten i landet på 7,7 prosent, mens sentralbankens inflasjonsmål er to prosent.
Arbeidsmarkedet i USA har samtidig holdt seg stramt, med lav ledighet og mange ledige stillinger. Forbruket har også holdt seg bra opp gjennom høsten, påpeker Magnussen. Selv om dette er momenter som isolert sett ikke peker mot økonomisk tilbakegang, er blant annet arbeidsmarkedet typisk noe som henger mer etter, ifølge DNB-økonomen.
Teoretisk sett er det ifølge Magnussen en liten sjanse for at man kan få fall i ledige stillinger i USA uten at det går ut over arbeidsledigheten, og at man sånn sett unngår en resesjon.
– Men i praksis har man historisk aldri sett det, sier han.
Tror ikke på resesjon i Norge
Norge er som en liten og åpen økonomi avhengig av utviklingen i situasjonen rundt oss, og vil bli påvirket av en eventuell varig økonomisk tilbakegang i både USA og Europa neste år, forklarer seniorøkonomen.
Normalt er resesjon dårlig nytt for oljeprisen, og et fall i oljeprisen påvirker norsk økonomi.
Situasjonen med høye energipriser etter krigen i Ukraina gjør likevel at det kan være energiprisene holder seg høyere enn man har opplevd under tidligere økonomiske nedturer, påpeker Magnussen.
– Vi har ikke noen resesjon inne i våre prognoser for Norge, sier DNB-økonomen.