Omstridt Trump-utnevnelse kan gi nye sjanser for oljeleverandørene

USAs nye utenriksminister Rex Tillerson skal lappe sammen USAs forhold til Russland. Dette kan gi fornyede muligheter for oljeboring i Arktis - og det kan være godt nytt for norske selskaper.

GOD STEMNING: Både Exxon Mobils toppsjef Rex Tillerson og den russiske presidenten Vladimir Putin trakk på smilebåndet da den store samarbeidsavtalen mellom Exxon og Rosneft ble annonsert i august 2011. Nå kan de to møtes som topp-politikere i hvert sitt land.

Foto: Alexey Druzhinin AFP
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Grunnet av hans arbeid som sjef for et av de største oljeselskapene, hadde han kontakt med våre representanter ved mer enn én anledning. Han utfører sine plikter på en meget proffesjonell måte, sier Dimitri Peskov, talsmann for Vladimir Putin.

De rosende ordene, som fremkommer i et intervju gjengitt av The Guardian, er myntet på Rex Tillerson – mannen som denne uken ble utpekt som USAs nye utenriksminister.

I forbindelse med det omstridte valget trakk påtoppende president Donald Trump frem Tillersons omfattende næringslivserfaring, og beskrev hans forhold til ledere verden over som uovertruffent.

Dette skal ikke minst gjelde forholdet til en rekke høytstående personer i Russland – USAs globale motpol gjennom store deler av forrige århundre, som for øyeblikket fortsatt er rammet av vestlige sanksjoner.

Fikk Putin-medalje

Sensommeren 2011 var det duket for en massiv milepæl i det moderne forholdet mellom USA og Russland. Den amerikanske oljegiganten Exxon Mobil hadde inngått en avtale med Rosneft, det største og statskontrollerte russiske energiselskapet.

FIKK MEDALJE: I 2012 ble Rex Tillerson tildelt en såkalt «Order of Friendship» av russiske myndigheter.

Foto: Mikhail Klimentyev AP

Avtalen sikret amerikanerne tilgang til russisk Arktis, mens Rosneft fikk på plass en partner som var i stand til å gjennomføre operasjoner i de krevende, værharde områdene.

Arktis-avtalen alene skal ha hatt en verdi på rundt 500 milliarder dollar. Rex Tillerson var til stede da den ble annonsert.

Den da 59 år gamle styrelederen og konsernsjefen i Exxon hadde slått seg opp i selskapets russiske virksomhet, og nettopp erfaringen fra Russland skal ha vært en betydelig årsak til at Tillerson ble tilbudt sjefstolen rundt fem år tidligere.

– Denne avtalen tar vårt forhold til et nytt nivå, sa Tillerson, som senere skulle motta en vennskapsmedalje fra Vladimir Putin, en såkalt «Order of Friendship».

Men tre år senere var det stopp.

Rammet av sanksjoner

Medlemmene av det ukrainske parlamentet reagerte med stående applaus og sang nasjonalsangen da Viktor Janukovitsj i februar 2014 ble avsatt som landets president. På dette tidspunktet innså de neppe det fulle omfanget av konsekvensene som skulle følge.

Senere det samme året annekterte Russland Krim-halvøya. Dette utløste igjen flere runder med sanksjoner fra USA og de europeiske landene.

Sanksjonene tvang flere av de vestlige selskapene med eksponering mot russisk olje og gass ut av landet, inkludert Exxon Mobil.

Tidspunktet var ikke det beste. Exxon og Rosneft hadde i september, ved hjelp av North Atlantic Drilling-riggen West Alpha, gjort et funn på rundt én milliard fat i Karahavet.

Tillerson har i etterkant kritisert sanksjonene. Ifølge Bloomberg har han ved en rekke anledninger besøkt Det hvite hus i sakens anledning de siste årene.

– Vi oppmuntrer alltid dem som fatter avgjørelsene til å vurdere de veldig brede skadevirkningene for dem som virkelig rammes av sanksjonene, sa Tillerson i et aksjonærmøte.

Nå ligger teksaneren an til å få en helt eksepsjonell mulighet til å påvirke prosessen.

Saken fortsetter under bildet ...

GOD TONE: Rex Tillerson skal ha et vennskapelig forhold til Igor Sechin, den mektige sjefen i Rosneft. Sechin skal tidligere ha uttrykt ønske om å kjøre motorsykkel i USA sammen med Tillerson.

Foto: Mikhail Klimentyev AP

Tror sanksjonene blir løftet

Denne uken ble det altså kjent at påtroppende president Donald Trump har utpekt Tillerson som USAs nye utenriksminister.

Kan utnevnelsen av Tillerson føre til at sanksjonene blir opphevet?

– Ja, jeg tror det er veldig sannsynlig, svarer Ian Bremmer på E24s spørsmål.

EKSPERT: Ian Bremmer i Eurasia Group spår ende på sanksjonene mot Russland.

Bremmer er statsviter og en av de fremste ekspertene på amerikansk utenrikspolitikk og politisk risiko. Til daglig er han leder for og grunnlegger av Eurasia Group, et globalt konsulentselskap med virksomhet verden over.

– Trump trenger ikke Kongressen for å fjerne sanksjonene, og han har gjentatte ganger gjort det klart at en betydelig bedring i forholdet med Moskva er på toppen av hans utenrikspolitiske agenda, påpeker Bremmer.

Bremmer viser ellers til at Kina har ignorert sanksjonene, og at det er europeisk vilje til å fjerne dem. Han tror derfor at tiden er moden.

– Jeg tror dette ville ha skjedd uansett om utenriksministeren ble Giuliani, som var Trumps førstevalg, eller Tillerson.

Norske interesser

Dette kan altså være godt nytt for oljeselskapene som snuser på russiske forretningseventyr. Exxon har allerede varslet at de vil gjenoppta samarbeidet med Rosneft når sanksjonene oppleves, og dette kommer ikke bare amerikanere og russere til gode – en rekke norske selskaper kan også dra fordel av dette.

INNGIKK AVTALE: En større avtale med Rosneft gikk i vasken for forretningskonsernet til John Fredriksen, grunnet sanksjonene mot Russland.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Linken til Seadrill og datteren North Atlantic Drilling (NADL) er allerede nevnt. Disse inngikk en meget omfattende avtale med Rosneft på vårparten 2014, som blant annet innebar at NADL kjøpte 150 landrigger av Rosneft, mot at det russiske selskapet fikk en eierandel på 30 prosent i NADL.

Etter E24s beregninger var avtalen verdt drøyt 6,3 milliarder kroner, men den gikk i vasken i november samme år.

Offshorerederiene Siem Offshore og Rem Offshore fikk også skipskontrakter kansellert da Exxon trakk seg ut av Russland.

Tror Europa følger etter – på sikt

Et skår i gleden for en del av de norske aktørene kan være at det ikke er automatikk i at de europeiske myndighetene følger de amerikanske. Sjefstrateg Marko Papic i BCA Research understreker at dette er separate prosesser.

EKSPERT: Marko Papic i BCA Research tror Europa vil fjerne sanksjonene senere enn USA.

– Så ja, mens utnevnelsen av Tillerson som utenriksminister bekrefter den økte sannsynligheten for at USA vil heve sanksjonene, betyr det ikke det samme for Europa, sier han.

Papic tror at de europeiske sanksjonene vil videreføres i ytterligere seks måneder.

– Både kansler Merkel og president Hollande ønsker forlengelser. Men vi kan se Europa lette på sanksjonene innen 12 måneder fra nå, sier han.

Varsler motstand

Det er verdt å merke seg at Tillerson kan komme til å møte motstand på hjemmebane. Han skal først gjennom en formell prosess i Senatet, og her er det flere som har uttrykt sin skepsis, spesielt grunnet det varme forholdet til «bjørnen i øst».

Ian Bremmer i Eurasia Group peker også på aktuelle politiske saker som skaper friksjon i forholdet mellom USA og Russland.

– Gitt massakren vi nettopp så i Aleppo, og etterretningsrapportene som har kommet om den russiske hackingen i det amerikanske valget, kommer du til å se en betydelig grad av motstand både fra demokrater og fra de etablerte utenriksestablissementet hos Republikanerne, spår han.

Det er allerede flere profilerte politikere som har flagget et avventende standpunkt, deriblant de republikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham.

– Jeg vet ikke hvordan Tillersons forhold til Vladimir Putin var. Men jeg kan bekrefte at det en kime til bekymring for meg, sier McCain i et helgeintervju med Fox.

Utnevnelsen har imidlertid også mottatt støtte fra flere kjente navn, som den tidligere statsråden og CIA-toppen Robert Gates og Condoleezza Rice.

Les også

Han blir USAs utenriksminister

Les også

Oljetopp med bånd til Putin kan bli USAs utenriksminister

Les også

Denne oljetoppen kan bli USAs utenriksminister

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Russland
 2. Donald Trump
 3. Olje og gass
 4. USA
 5. ExxonMobil
 6. John Fredriksen
 7. Seadrill

Flere artikler

 1. Han blir USAs utenriksminister

 2. Kjøper ut Trumps mann for 1,6 mrd.

 3. Oljetopp med bånd til Putin kan bli USAs utenriksminister

 4. AP: Han er USAs neste utenriksminister

 5. Betalt innhold

  Tillerson fristilles fra Exxon