Ny rekord for prisveksten i eurosonen

Prisveksten i eurosonen steg til 8,1 prosent i mai og har dermed nådd nok en rekordtopp, viser foreløpige tall.

Viruspandemi og krig har sendt de europeiske energiprisene i været. Her fra en bensinstasjon i Madrid tidligere i vår.
Publisert:

Det er opp fra 7,4 prosent fra måneden før. Prisveksten er også sterkere enn Bloombergs medianestimat på 7,8 prosent.

Det er stadig energiprisene som er det største bidragsyteren til veksten. I mai økte disse prisene med hele 39,2 prosent satt mot fjoråret. Matprisene følger etter med en årlig vekst på 7,5 prosent.

Dersom man tar vekk mat- og energiprisene var den årlige prisveksten (kjerneinflasjonen) på 3,8 prosent. Til sammenligning har sentralbanken hatt et mål om en stabil prisvekst på rundt 2 prosent over tid.

Prisveksten skjer i en tid der krigen i Ukraina stikker kjepper i hjulene for verdens leverandørkjeder, som fra før var på vei ut av viruskrisen.

Høyere renter i sikte

Den ferske statistikken kommer en drøy uke før Den europeiske sentralbanken (ESB) holder rentemøte.

Her er det ventet at sentralbanksjef Christine Lagarde skal varsle om slutten på en enorm pakke med krisetiltak som ble innført i kjølvannet av viruspandemien.

Sjeføkonomen i sentralbanken, Philip Lane, har fra før sagt at rentehevinger på 0,25 prosentpoeng i juli og september er et passende tempo, men flere økonomer har tatt til ordet for sterkere kost.

– ESB har helt klart passert stadiet for å diskutere om og når styringsrentene bør økes. Den eneste diskusjonen ser ut til å være om ESB bør starte med en renteøkning på 25 basispunkter i juli eller 50 basispunkter, sier ING-økonom Carsten Brzeski til Reuters.

En eventuell renteheving – uansett størrelse – vil bli den første sentralbanken har gjort på over ti år, siden 2011. Den sentrale innskuddsrenten ligger nå på minus 0,5 prosent, og har vært negativ siden 2014.

Les på E24+

Prishopp på strøm og galopperende inflasjon kan gi dyrere Syden-ferie

Rekordhopp i Frankrike

Samme dag har også Europas nest største økonomi, Frankrike, offentliggjort sine foreløpige inflasjonstall for mai. Disse tallene er harmonisert med de andre landene som bruker euro.

De viser at den franske prisveksten har nådd nok en rekordtopp på 5,8 prosent på årsbasis – på linje med Bloombergs estimater. Det er fortsatt høye energi- og matpriser som driver inflasjonen oppover.

Samtidig kommer det frem at den franske økonomien krympet med 0,2 prosent i første kvartal, ifølge reviderte tall. Tidligere har de franske statistikkmyndighetene meldt om nullvekst.

Les på E24+

Krig og dyrere mat kan skape hungersnød, opprør og folkevandring

Statistikken kommer mens president Emmanuel Macron forsøker å holde stø kurs mot valget til ny nasjonalforsamling i juni.

Han har fra før innført en krisepakke verdt 25 milliarder euro for å kjempe mot ringvirkningene av høy inflasjon.

– Vi er fast bestemt på å kjempe mot inflasjonen og å beskytte de fattigste husholdningene mot økningene i gass- og strømprisene, sa den franske finansministeren Bruno Le Maire på mandag denne uken.

Les også

Inflasjonsfrykten: Dette betyr prisveksten for deg nå

Les også

Engelsk sentralbanksjef om «historisk test»: – Beklager for å være apokalyptisk

Sterkest siden oljekrisen

Også Tyskland, Italia og Spania har rapportert om sterk prisvekst.

I Tyskland var den årlige inflasjonen på 8,7 prosent i mai, godt over veksten på 7,8 prosent måneden før. Dette er den sterkeste prisveksten siden 70-tallet, da oljekrisen preget markedet, ifølge Reuters. Den er også sterkere enn analytikerne ventet på forhånd.

I Spania steg inflasjonen til årlige 8,5 prosent, opp fra tidligere 8,3 prosent, og over analytikernes estimater. I Italia endte prisveksten på årlige 6,9 prosent. Statistikkmyndighetene fortsetter å vise til høyere priser på bensin og mat.

Disse tallene er også harmonisert med resten av EU-landene.

Publisert: