Biden og Xi skal prates på nett før nyttår

USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping kommer trolig til å møtes digitalt innen utgangen av året.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan møtte Kinas utenrikssjef Yang Jiechi i Zürich onsdag. Etterpå ble det bekreftet at USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping vil møtes virtuelt før nyttår.
  • NTB-AFP-AP
Publisert:

Det er i prinsippet enighet om å få arrangert et digitalt møte mellom de to presidentene, sa en amerikansk tjenestemann onsdag.

– Biden har sagt at det skal bli hyggelig å treffe Xi, som han ikke har møtt på flere år. Vi satser på at de får mulighet til å se hverandre igjen, selv om det bare skulle bli digitalt, sier tjenestemannen.

Xi har ikke forlatt Kina siden pandemien brøt ut, og det ventes ikke at han deltar på verken G20-toppmøtet i Roma eller klimatoppmøtet COP26 i Glasgow senere i år.

Møte i Zürich

Avtalen om møtet ble bekreftet etter at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan møtte Kinas utenrikssjef Yang Jiechi i Sveits' nest største by Zürich.

USA understreket viktigheten av å ha åpne linjer for kommunikasjon, og en tjenesteperson beskriver samtalene som ærbødige, konstruktive og muligens de mest konstruktive siden Biden ble tatt i ed i januar.

Samtidig skriver Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua at partene hadde en oppriktig og dyptgående meningsutveksling. Yang siteres på at Kina verdsetter «positive kommentarer om forholdet mellom Kina og USA fra president Joe Biden».

Videre heter det at Kina har «merket seg at USA sier de ikke ønsker en ny kald krig».

Gamle stridspunkter

Amerikanerne gjentar imidlertid kritikk av Kinas tilnærming til Taiwan, menneskerettsbrudd mot uigur-minoriteten i Xinjiang-provinsen og strupetaket Beijing har på Hongkongs demokratibevegelse.

Yang oppfordrer USA til å slutte å bruke Taiwan, Hongkong og menneskerettighetsspørsmål til å blande seg i Kinas interne anliggende.

Forholdet mellom stormaktene er betent, og i det siste har Kina gjennomført mange titalls flyginger i Taiwans luftforsvarssone.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa onsdag at Beijing undergraver freden og stabiliteten i regionen. Kina sendte 56 jagerfly mot Taiwan bare på mandag, en ny rekord, ifølge nyhetsbyrået AP.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Taiwan
  2. Kina
  3. Xi Jinping

Flere artikler

  1. Første samtale mellom Biden og Xi på syv måneder

  2. Databrikker er Taiwans gull

  3. Den økonomiske veksten i Kina avtok i tredje kvartal

  4. Kinesisk børsindeks ligger an til å nå sitt høyeste nivå på seks år

  5. Støre etter Lysbakken-møte: – Nå skal jeg ta en prat med Rødt og MDG