Registrert kraftige eksplosjoner ved Nord Stream-ledninger: – Noen som vet hva de gjør

Svenske, tyske og norske geologer registrerte kraftige eksplosjoner ved Nord Stream-ledningene mandag. Ifølge det norske ekspertmiljøet Norsar var et skjelv omtrent like stort som etter terrorbomben i Oslo i 2011.

Publisert:

– Det er en såpass stor eksplosjon at noen som vet hva de gjør har drevet med dette. Det kan ikke ha vært noe som bare skjedde, sier Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør i Norsar til VG.

  • Dette har skjedd: Tirsdag morgen bekreftet det svenske Sjöfartsverket at det lekker fra gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen. Rørledningene frakter naturgass fra Russland til Tyskland.
  • Mulig sabotasje: Seismologer registrerte to kraftige eksplosjoner ved rørledningene mandag. Tyske, danske og polske myndigheter mener Russland kan stå bak.
  • Derfor er dette viktig: Europa er i en energikrise, og Russland blir beskyldt for å føre en energikrig mot Europa. Norge er nå EUs største gassleverandør. Sikkerheten rundt norsk gass har aldri vært så utsatt som nå, mener forskere.

Svenske seismologer har registrert to kraftige eksplosjoner mandag, melder SVT – en klokken 02.03 natt til mandag, og den andre klokken 19.04 mandag kveld. En av eksplosjonene hadde en styrke på 2,3 og ble registrert ved hele 30 målestasjoner i Sør-Sverige.

Også den norske forskningsstiftelsen Norsar registrerte et skjelv med en størrelse på 2,2 klokken 19:03, og et mindre kraftig skjelv klokken 02:03.

– Ingen tvil

Tirsdag kveld sier seismolog Björn Lund ved det svenske nasjonale seismikk-nettverket (SNSN) ved Uppsala-universitetet til Reuters at en vurdering tilsier at den andre eksplosjonen ved gassrørledningen Nord Stream tilsvarte 100 kilo dynamitt.

Eksplosjonene skjedde også i vannet, ikke i berggrunnen under sjøen, ifølge Lund.

Seismologen sier også at han er veldig sikker på at det var eksplosjoner, ikke et jordskjelv eller et skred.

MÅLINGER: Målinger fra en seismograf på Bornholm viser to tydelige utslag klokken 00.03 og klokken 17 mandag.

– Veldig alvorlig

Norsar, som er spesialister på seismologi og seismisk overvåkning, har brukt sine stasjoner på Løten, og Hagfors – som er Sveriges stasjon for å måle atomprøvesprengninger, i tillegg til den tilsvarende stasjonen i Finland.

– Det er veldig alvorlig: Vi så den på Hamar-stasjonen 700 kilometer unna, så det er relativt voldsomme greier, sier Lycke om den største eksplosjonen.

For å sette det i perspektiv, sammenligner hun eksplosjonen med skjelvet som ble registrert etter terrorbomben i Oslo i 2011. Hun påpeker samtidig at det er stor forskjell på eksplosjoner under og over vann, blant annet på grunn av at vann demper.

– Den var omtrent like stor, så du kan tenke deg størrelsesordenen, sier Lycke.

Hun sier Norsar er ganske sikre på at dette må ha vært en eksplosjon og ikke noe annet, som for eksempel et jordskjelv.

BOBLER: Dette er det første bildet av det som skal være bobler forårsaket av gasslekkasjen på overflaten av havet utenfor Bornholm. Fotografert fra ett av det danske forsvarets F-16-fly.

Er ikke i tvil

– Det er ingen tvil om at dette er eksplosjoner, sier seismolog Lund til SVT.

Han sier at man tydelig kan se hvordan bølgene spretter fra bunn til overflaten.

– Vi hadde til og med en stasjon i Gnosjö som fanget opp dette, sier Björn Lund.

Det tyske geologiske forskningssenteret GFZ melder også at en seismograf på Bornholm i Danmark registrerte topper klokken 02:03 og 19.00, da trykkfall ble registrert. Det skriver Reuters.

LEKKASJE: Det har oppstått lekkasjer i gassrørledningen Nord Stream 1 i svensk og dansk farvann. Dette er anlegget hvor gassrørledningen kommer i land i Lubmin i Tyskland.

Ingen forvarsel

Advarslene om gasslekkasjene kom fra Sjöfartsverket klokken 13.52 og 20.41 mandag, etter at skip oppdaget bobler på overflaten. SVT skriver at de har fått tak i koordinatene til de målte eksplosjonene, og at de er i samme område som gasslekkasjene ble registrert.

Sist det ble registrert en lignende seismologisk hendelse i området var i 2016. Ifølge Lund er det ikke et område som vanligvis brukes til øvelser av forsvaret.

– Vi får vanligvis informasjon om eksplosjoner som skjer under vann, men noen ganger får vi det ikke. I dette tilfellet har vi ikke mottatt noen informasjon, sier han til kanalen.

Ikke lenge etter at det ble meldt at trykket falt i den russiske gassrørledningen Nord Stream 1, varslet svenske Sjöfartsverket at det lekker både i svensk og dansk farvann.

Det er oppdaget lekkasje på tre steder:

  • To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige.
  • Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm.
Publisert: